Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Aνακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα του «επανελέγχου» των συμβάσεων

Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση καταφεύγει στην επιχείρηση “κοινωνικός αυτοματισμός”, προκειμένου να συκοφαντήσει στα μάτια των πολιτών και να “τσουβαλιάσει” συλλήβδην όσους αντιτίθενται στην εκστρατεία ανεύρεσης υποψήφιων προς απόλυση και παράδοσης ολόκληρων τομέων της δημόσιας ζωής στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην οποία η ίδια κατ' εντολή της τρόικα έχει επιδοθεί.
Μόνο που – όπως πολύ καλά γνωρίζει ο ίδιος ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης – το “κόλπο” του “δεν πιάνει” πλέον. Οι πολίτες έχουν ακούσει κατ' επανάληψη την κυβερνητική προπαγάνδα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επικοινωνιακή διαχείριση των μνημονιακών μέτρων ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Οι διάφοροι “ευφημισμοί”, όπως η “αξιολόγηση” ή ο “επανέλεγχος” των συμβάσεων επιχειρούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα, που είναι εξαιρετικά απλή :
Οι ίδιοι άνθρωποι που επί δεκαετίες μετέτρεψαν το ελληνικό Δημόσιο σε δικομματικό “λάφυρο”, λυμαινόμενοι, οι ίδιοι και οι ελάχιστοι “εκλεκτοί” τους, δημόσιους πόρους και θέσεις, μιλούν τώρα για δήθεν χιλιάδες παράνομους υπαλλήλους με πλαστά πιστοποιητικά. Γιατί αλήθεια αποκρύπτουν ότι ο έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο το Δημόσιο και ουδείς εμπόδισε; Διαδικασία ελέγχου άλλωστε που εύκολα μπορεί να κάνει το ΑΣΕΠ, το οποίο και διαθέτει όλους τους σχετικούς φακέλους;
Όσοι επί δεκαετίες δημιουργούσαν στρατιές συμβασιούχων, οι περισσότεροι εκ των οποίων παρέμεναν επί χρόνια όμηροι της ανανέωσης ή μη της σύμβασής τους, παρά το γεγονός ότι κάλυπταν, και μάλιστα επιτυχώς, πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε κρίσιμους τομείς, όσοι “πούλησαν” πολιτικά ως “ρουσφέτι” το προεδρικό διάταγμα 164/2004 με το οποίο η χώρα μας έκανε το αυτονόητο – να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου – μιλούν τώρα για δήθεν “παράνομους” εργαζομένους. Δεν απαντούν όμως : Γιατί το ΑΣΕΠ, που υποτίθεται ότι χαίρει της εκτίμησης όλων, ως ο πλέον αδιάβλητος στη χώρα φορέας, ενέκρινε εξαρχής τις μετατροπές των συμβάσεων;

Εκείνοι που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν αποψιλώσει την Αυτοδιοίκηση από υπαλλήλους και πόρους, εκείνοι που στέλνουν καθημερινά όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στην αναζήτηση προστασίας και αλληλεγγύης από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, εγκαλούν τους αιρετούς που υπερασπίζονται την απρόσκοπτη λειτουργία και το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών. Δεν λένε, όμως, στους πολίτες: Πώς θα λειτουργήσουν πλείστες όσες, ακόμα και κρίσιμες υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί), που σε πολλούς Δήμους απαρτίζονται κατά πλειοψηφία, αν όχι κατ' αποκλειστικότητα, από συμβασιούχους υπαλλήλους;
Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης επιλέχθηκαν από τους πολίτες για να υπηρετούν το συμφέρoν των Δήμων και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θεωρούμε αδύνατον να δεχθούν να καταστούν συνένοχοι στην περαιτέρω υλοποίηση των μνημονιακών σχεδιασμών, στην περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης, μέσα από πολιτικές, θεσμικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τα δημοτικά συμβούλια, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους εργαζομένους και τους πολίτες. Εξάλλου, οι Δήμοι έχουν τις δυνατότητες να προβούν σε διεξοδικούς ελέγχους, και τώρα και διαρκώς, και να εντοπίσουν κάθε παρανομία, χωρίς το “κυνήγι μαγισσών” του κ. Μητσοτάκη.
Άλλωστε, και οι ίδιοι οι πολίτες, είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να παρασυρθούν από συκοφαντίες και ψευδείς εντυπώσεις. Έχοντας ζήσει ο καθένας και η καθεμία στη δική του ζωή τις εφιαλτικές συνέπειες των μνημονίων, οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”. Και απέναντι σε αυτή θα απαντήσουν με την αλληλεγγύη τους και με τις συλλογικές διεκδικήσεις τους για δημόσιο κοινωνικό κράτος, για σύγχρονη, αποτελεσματική, ανοιχτή και δημοκρατική Αυτοδιοίκηση, για σταθερές σχέσεις εργασίας, για πραγματική διαφάνεια, αξιοκρατία και κοινωνικό έλεγχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου