Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ομαδικές απολύσεις και (αντι)συνδικαλιστικός νόμος παραμένουν στην ατζέντα

Μόνο για μικρό χρονικό διάστημα έχει αναβληθεί η νέα επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και σε συνδικαλιστικές ελευθερίες - Σύντομα θα τεθεί ξανά το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων καθώς και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιμένουν πως πρέπει να θεσμοθετηθεί με νόμο η υπουργική απόφαση να μετατεθεί η αρμοδιότητα της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας στο γενικό γραμματέα  του ιδίου υπουργείου
Στο αίτημα αυτό επέμειναν τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ, με τα οποία συναντήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι πριν δέκα μέρες. Από την πλευρά η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας, υπό τον κ. Γιάννη Βρούτση, θεωρεί πως το υπάρχον καθεστώς με την ύπαρξη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας υπό το γενικό γραμματέα είναι αρκετό για να παίρνει εκείνες τις αποφάσεις που κριθούν "αναγκαίες".
Την ίδια και με το παραπάνω φέρονται να υποστηρίζουν και τα στελέχη της άλλης κυβερνητικής συνιστώσας, του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το αργότερο έως τις αρχές της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμη και η μελέτη, με την οποία θα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του εν λόγω θεσμού.
Στο δεύτερο μεγάλο "μέτωπο" της ατζέντας των διαπραγματεύσεων υπουργείου Εργασιας - τρόικας φαίνεται πως υπάρχει περισσότερος κοινός τόπος. Αυτό είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που ισχύει από το 1982 στην κατεύθυνση του "εκδημοκρατισμού", υποστηρίζουν από το Υπ. Εργασίας, του τρόπου που λαμβάνονται αποφάσεις για απεργία. Η μελέτη που έχει ανατεθεί από τις αρχές Αυγούστου σε ελληνικό δικηγορικό γραφείο είναι σχεδόν έτοιμη και, σύμφωνα  με πηγές του Capital.gr, είναι "συγκριτική", δηλαδή δεν εξετάζει απλά τις "καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές" αλλά φέρνει σε σύγκριση του συνδικαλιστικούς νόμους της Ελλάδας με εκείνους άλλων χωρών - μελών της Ε.Ε. Ειδικά στο ΔΝΤ "χτυπά" άσχημα το γεγονός ότι κατά το παρελθόν, κηρυσσόταν τόσο "εύκολα" απεργίες από σωματεία.
Όσον αφορά την θέσπιση του δικαιώματος της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out), από το Υπ. Εργασίας υποστηρίζουν πως έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό από την τρόικα ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει ιδιαίτερα με την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές έως πολύ μικρές.
Ειδικά στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, ρόλο "διαπραγματευτή" έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization). Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και υπ. Εργασίας, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ , κλπ.) θα ξεκινήσουν στα τέλη του Σεπτεμβρίου στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.
Πληροφορίες: capital.gr

ΠΗΓΗ : LEFT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου