Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Φούχτελ ψάχνει "πρόθυμους" δημάρχους για μπίζνες

Πρόθυμους αιρετούς για συνεργασία στις αποκρατικοποιήσεις αναζητά ο εντετεταλμένος της γερμανικής καγκελαρίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ. Αυτό το νόημα είχε και η αποστολή του οκτασέλιδου ερωτηματολογίου από την Ελληνογερμανική Συνέλευση σε πληθώρα δημάρχων, από τους οποίους ζητά πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία, τις υποδομές και τις οικονομικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε κάθε δήμο.
"Σε όσους δεν έχει ακόμη σταλεί, σύντομα θα το παραλάβουν", διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σε επικοινωνία που είχε η "Αυγή". Για το ζήτημα, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος αρκέστηκε να πει ότι "οι δήμοι έχουν συνταγματική και διοικητική αυτοτέλεια", ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕΚώστας Ασκούνης αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση Φούχτελ, επειδή, όπως είπε, είναι "σε αποχώρηση από την Ένωση". Έντονη είναι η αντίδραση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, που κάνει λόγο για "διευκολύνσεις" προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα οι καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την κοινωνία, του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Πελοπόννησος Πρώτα, ΟδΒουδούρηπου απαντά στον Φούχτελ με το τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου "Πες του να φύγει και να πάει να, να, να...", όπως και πολλών αιρετών, μεταξύ των οποίων του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη ότι θα απαντήσει στον Φούχτελ με τη λίστα των 461 νεκρών που σφαγιάστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλοςκαταγγέλλει ότι η εμπλοκή του Φούχτελ είναι περίτρανη απόδειξη του "μπίζνες στα συντρίμμια της χώρας μας". Η αντίδραση έχει περάσει και εντός Βουλής, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη να καταθέτει σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, πράγμα που έκανε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.
Για "ιστορία που χρησιμοποιείται για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους" κάνει λόγο ο Γ. Μπουτάρης, ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ που έχει οριστεί από την Ένωση συντονιστής της αυτοδιοικητικής Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, και μας πληροφορεί ότι η αποστολή του οκτασέλιδου ερωτηματολογίου έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες.

Αποστάσεις παίρνει ο Γ. Μπουτάρης...

Προ ημερών βρέθηκε στη Στουτγκάρδη σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωνε η Ένωση Δήμων Βάδης - Βυρτεμβέργης, στην οποία μετείχαν και οι δήμαρχοι Ευρώτα και Καλαβρύτων και ο κ. Φούχτελ. Σε επικοινωνία της "Αυγής" με τον κ. Μπουτάρη, ο ίδιος θέλησε να πάρει αποστάσεις από τη σκοπιμότητα της αποστολής του οκτασέλιδου ερωτηματολογίου. Υποστηρίζει, όμως, ότι: "Η Ελληνογερμανική Συνέλευση πρέπει να λειτουργήσει με ένα σαφές οργανόγραμμα και με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες των γραφείων δημάρχων και των γραφείων διασύνδεσης που λειτουργούν στις δύο χώρες -τα οποία και παρουσίασα στη Στουτγκάρδη-, ώστε η συνεργασία να λειτουργήσει αποτελεσματικά, με διαφάνεια και κατά τα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν μέχρι σήμερα και προσωπικά έχω δηλώσει πως δεν είμαι ευχαριστημένος από την κατάσταση αυτή".

Η αρχή έγινε με αδελφοποιήσεις πόλεων

Πάντως, οι "αγαθές" προθέσεις φάνηκαν από νωρίς. Η αρχή έγινε με την επίσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα το 2010, που σε συνάντησή της με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έθιξε μεταξύ άλλων το ζήτημα της συνεργασίας των δύο χωρών μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λίγους μήνες αργότερα η παρουσίαση του κ. Φούχτελ ως εντεταλμένου της γερμανικής καγκελαρίας επιβεβαίωσε το γερμανικό ενδιαφέρον για απόβαση στο ελληνικό έδαφος με σκοπό την "αξιοποίηση" περιουσιακών στοιχείων και φυσικών πόρων. Οι αδελφοποιήσεις των ελληνικών δήμων με γερμανικούς ήταν το πρώτο βήμα. Σε αυτό το έργο ο κ. Φούχτελ βρήκε πρόθυμο τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη αλλά και τον τότε περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό.
Ο Γερμανός εντεταλμένος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" της 14ης Οκτωβρίου 2012 είχε δηλώσει: "Μόνο ο περιφερειάρχης Αττικής αναζητεί αδελφές - πόλεις για τουλάχιστον 30 δήμους της περιφέρειάς του. Αυτό με κάνει κυριολεκτικά να ιδρώνω. Αλλά χαλάλι. Μόνο εάν έρθει κάποιος να μου ζητήσει έναν σάκο με χρήματα, σηκώνω ψηλά τα χέρια". Ούτως ή άλλως, ο κ. Φούχτελ είχε εκφράσει την πρόθεση να μπουν γερμανικές επιχειρήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην ενέργεια, στο νερό, στον τουρισμό και σε όλες αυτές τις δραστηριότητες που θα απέφεραν άμεσο κέρδος. Παράλληλα, ήταν προάγγελος των απολύσεων στο Δημόσιο με τη δήλωσή του ότι "Τρεις χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν τη δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν μόνο 1.000".

Το πρώτο ερωτηματολόγιο στάλθηκε επί Ευρ. Στυλιανίδη

Σταδιακά, ο κ. Φούχτελ μεταμορφώνεται σε "Φούχτελο" και "Φουχτελάκη" από "πρόθυμους" δημάρχους και περιφερειάρχες. Οι επαφές του ανά την Ελλάδα δίνουν και παίρνουν. Όταν στα μέσα του 2012 ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Φούχτελ βρήκε ακόμη έναν "πρόθυμο" συνομιλητή. Τον Σεπτέμβριο του 2012 υπογράφεται και η πρώτη ουσιαστική συμφωνία για υλοποίηση της πιλοτικής φάσης μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γερμανίας και Ελλάδας. Ο κ. Στυλιανίδης είναι ο υπουργός που επί των ημερών του εγκαινιάζεται το ερωτηματολόγιο, στο οποίο οι δήμαρχοι εκδηλώνουν την προθυμία για συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες από τη γερμανική Αυτοδιοίκηση για ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων - αποβλήτων, ύδρευσης - αποχέτευσης, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - ενεργειακά ζητήματα, τουρισμό κ.ά., τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ιδιαιτέρως επικερδείς.
Η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Βάδης - Βυρτεμβέργης, όπου είναι η έδρα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Γερμανία, εδραιώνει υπηρεσία μεσολάβησης προσλαμβάνοντας ειδικούς- εμπειρογνώμονες, επιβλέποντας και αξιολογώντας τις εκθέσεις που συλλέγονταν, ενώ είναι επιφορτισμένη και με τον απολογισμό δαπανών των συμβουλευτικών υπηρεσιών και την υποβολή του προς τους χρηματοδότες. Για να υπάρξει προκάλυμμα, στην εν λόγω συμφωνία αναφέρεται η υποχρέωση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) για "αρχική καταγραφή, ιεράρχηση και σύνθεση των αναγκών και των προτεραιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την οργάνωση της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών της γερμανικής πλευράς".

Δεν έχουμε καμία δουλειά να δώσουμε αναφορά στον κ. Φούχτελ

Ερωτηθείς για την εμπλοκή των ΠΕΔ στη συμφωνία και για τον ρόλο του κ. Φούχτελ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης που είχε καταγγελθεί από την ΠΟΕ - ΟΤΑ ότι ανήκε στους 60 πρόθυμους δημάρχους, που βρίσκονται σε επαφή με τον κ. Φούχτελ συμμετέχοντας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, απάντησε: "Δεν έχουμε καμία δουλειά και υποχρέωση να δώσουμε αναφορά και στοιχεία σε κανέναν κ. Φούχτελ. Ο κ. Φούχτελ δεν έχει καμία δουλειά να ασχολείται με τα εσωτερικά των δήμων της χώρας μας". Απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί κατά περιόδους κυρίως από την πλευρά της ΠΟΕ - ΟΤΑ, λέει: "Υπηρέτες άνομων επιχειρηματικών συμφερόντων αναδεικνύονται όλοι αυτοί οι προοδευτικοί, που θέλουν να συνεχίσει η χώρα μας να είναι η τελευταία ανάμεσα στις χώρες τις Ε.Ε. που έχει χωματερές και ΧΥΤΑ και να συνεχίζει να θάβει τα σκουπίδια της.

Ρένα Δούρου:

Έχουμε τη λαϊκή νομιμοποίηση, πρέπει να αντιδράσουμε

"Η αποστολή -όχι πάντως στη νέα περιφερειακή αρχή Αττικής- του ερωτηματολογίου εκ μέρους της 'Ελληνογερμανικής Συνέλευσης' δεν πρέπει να εκπλήσσει. Γιατί αποτελεί συνέχεια της διατυπωμένης προσέγγισης και νοοτροπίας από την πλευρά των συμφερόντων, που η 'Συνέλευση' αυτή εκφράζει, απέναντι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αποτυπώνει δηλαδή την άποψη των συμφερόντων αυτών, εγχώριων και ξένων, για τη θέση και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά μάλιστα σήμερα, στους μνημονιακούς καιρούς της ανελέητης λιτότητας. Είναι λοιπόν φανερό ότι, σύμφωνα με την άποψη αυτή, οι δήμοι και οι περιφέρειες το μόνο έργο που μπορούν να επιτελέσουν είναι εκείνο των κάθε είδους 'διευκολύνσεων' προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα οι καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την κοινωνία.
Και το 'όχημα' που επιλέγεται είναι η απομείωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κρίσιμων λειτουργιών της είτε με τη θεσμική της υποβάθμιση είτε με την υποχρηματοδότησή της, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιών της. Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι υπαρκτοί και δρομολογημένοι. Το θέμα είναι αν εμείς, οι αιρετοί, που έχουμε τη λαϊκή νομιμοποίηση, θα αντιδράσουμε σήμερα και μάλιστα εν όψει των εκλογών στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Γιατί μόνο με κοινή και συντονισμένη δράση είναι δυνατόν να αποφύγουμε αυτό το προδιαγραφόμενο, εν κρυπτώ, μέλλον που κατασκευάζουν οι θιασώτες μιας Αυτοδιοίκησης υποταγμένης και δουλικής και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια μαχητική και διεκδικητική Αυτοδιοίκηση. Μια Αυτοδιοίκηση που να εκφράζει, να στηρίζει και να προωθεί τις διεκδικήσεις των πολιτών για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου