Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθαριστριών, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η αντιπροσωπεία των αγωνιζομένων καθαριστριών βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Στρασβούργο. Είχε επαφές με φορείς και συνδικάτα, στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για τη στήριξη του αγώνα τους. Χθες, έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου δόθηκε με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή πάνε στη ΓΑΔΑ για τις άδικες κατηγορίες εναντίον τους, ενώ την άλλη βδομάδα, στις 23 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου, μετά την αρνητική η εισήγηση του αρμόδιου εισηγητή.

Η συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας στην απασχόληση και τη ζωή των εργαζομένων και τη σημασία διεθνοποίησης του αγώνα τους που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, ενόψει και της τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου στις 23 Σεπτεμβρίου, ανέδειξε η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού στο ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι των 595 απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.
Εκ μέρους της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο πάνελ συμμετείχαν η Κωνσταντίνα Κούνεβα και η Σοφία Σακοράφα, που ανέλαβαν τη διοργάνωση και τη φιλοξενία και ο επικεφαλής της ευρωομάδας και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης. Στο πάνελ επίσης συμμετείχαν, από την πλευρά των καθαριστριών η Δήμητρα Μανώλη και η Γεωργία Οικονόμου.
Οι καθαρίστριες παράδειγμα της επισφαλούς εργασίας και των απολύσεων
Εξηγώντας γιατί η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε κατά προτεραιότητα τις καθαρίστριες στο Ευρωκοινοβούλιο, παρόλο που δεν είναι οι μόνες που υποφέρουν από την απορρύθμιση της εργασίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν τρεις βασικοί λόγοι:
«Η υπόθεση των 595 αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα για το πώς οι πολιτικές που καταστρέφουν θέσεις εργασίας, τις αντικαθιστούν στη συνέχεια με επισφαλείς και κακοπληρωμένες δουλειές, μέσω εργολαβικών συνεργείων. Η απόλυση και η κυβερνητική παράκαμψη της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που τις δικαίωνε επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα συντελείται ένα πείραμα που αφορά όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης.
Σ’ «έναν υποδειγματικό αγώνα αξιοπρέπειας που δίνουν εδώ και ένα χρόνο οι καθαρίστριες», αναφέρθηκε η Κ. Κούνεβα. «Δυστυχώς, παρά το ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που έχουν χτυπηθεί από τις πολιτικές της τρόικας, δεν είναι πολλοί όσοι αντέχουν και κατορθώνουν να αντισταθούν», προσέθεσε. Κάλεσε ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους να στηρίξουν τα συνδικάτα και να συντονίσουν τα βήματα τους κατά της επισφαλούς εργασίας και των απολύσεων.
Οι καθαρίστριες παράδειγμα της ενότητας και της συνοχής του αγώνα
«Έχει ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα που πήρε η ελληνική κοινωνία από τον αγώνα αυτών των γυναικών», επισήμανε η Σ. Σακοράφα, προτάσσοντας το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ενότητας και της συνοχής που έχει ο αγώνας των γυναικών. «Πρόκειται για ένα κίνημα που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές και να στηρίξει μια αριστερή κυβέρνηση» πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.
Στήριξη από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των καθαριστριών και στην απόλυτη υιοθέτηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα εξέφρασε με την τοποθέτησή της στη συνέντευξη Τύπου η Gabi Zimmer, πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL), ενώ την εμπειρία των γαλλικών συνδικάτων από τον επισφαλή κλάδο της καθαριότητας μετέφερε από το συνδικάτο CGT, o γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, Tony Hatbois.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργανώθηκε εντός του Κοινοβουλίου με εργαζόμενες καθαρίστριες στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και με γάλλους συνδικαλιστές, συμμετείχαν βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα καθώς και από τους Πράσινους της Ισπανίας και της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας το απόγευμα της Τρίτης οι ευρωβουλευτές της  GUE/NGL σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης «σήκωσαν το (κόκκινο) γάντι των καθαριστριών, καθώς και πλακάτ με συνθήματα όπως: «δουλειά και αξιοπρέπεια» και «η αλληλεγγύη: το όπλο των λαών είναι το εργαλείο των καθαριστριών».
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου