Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..



Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ κατέθεσε για πρώτη φορά την δική του ολοκληρωμένη πρόταση για την  διαχείριση των απορριμμάτων .
Η παρουσία του προέδρου του κόμματος  του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση,  έδειχνε το βάρος και την σημασία πού έδινε το κόμμα στην πρόταση.
Ο χώρος που έγινε η εκδήλωση ( η αίθουσα συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ) είχε έναν ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό συμβολισμό. 
Μερικοί αντιμετώπισαν την εκδήλωση με δυσπιστία. Θεώρησαν πως θα είναι άλλη μια τυπική κομματική εκδήλωση για να προβληθούν οι κομματικές μας πρωτοβουλίες  και οι δραστηριότητες.   Μερικοί άλλοι μίλησαν για μικρομεγαλισμό του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. 

Λίγοι είχαν καταλάβει πως από εκείνη την μέρα η δημόσια συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων θα είχε πλέον εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Στα τρία χρόνια που πέρασαν ,υπήρξαν και άλλες προτάσεις που κινούνται στην ίδια ή σε παραπλήσια λογική με εκείνη την πρόταση του ΣΥΝ.
Ο ΣΥΝ σαν κοινοβουλευτικό κόμμα , με την πρόταση του έβαζε πλέον και αυτός τους κανόνες της συζήτησης .
Δεν υιοθέτησε τις εύκολες λύσεις , ούτε του ΧΥΤΑ Φυλής , ούτε των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που τάχα θα έλυναν το πρόβλημα εύκολα και  ριζικά, ούτε τις λύσεις των σκουπιδιών έξω από την Αττική .
Η πρόταση του ΣΥΝ δεν ήταν και δεν είναι μια «εύκολη» πρόταση.
Είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης , των εργαζομένων, των πολιτών, των κινημάτων.
Αυτή η «δυσκολία» της είναι ταυτόχρονα και η δύναμη της.
Με την νέα περιφερειακή αρχή στην Αττική,  η συζήτηση για τα απορρίμματα αλλάζει για άλλη μια φορά επίπεδο.
Τώρα που  οι προτάσεις και οι ιδέες θα πρέπει να γίνουν εφαρμοσμένες πολιτικές ,  οι δυσκολίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες .
Επειδή ανήκουμε  στην κατηγορία εκείνων που πιστεύουν στην δύναμη των ιδεών δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι .

Αντί-δραση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου