Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

«Στημένη» η Διαιτησία του Βρούτση Του Τζώρτζη Ρούσσου

Οταν ο υπουργός ασχημονεί κατά του Συντάγματος και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις δικαστικές αποφάσεις, μέχρι και η διοίκηση της ΓΣΕΕ ξυπνά από τον λήθαργο και βάλλει εναντίον του…


Ο λόγος βέβαια για τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που φρόντισε για άλλη μια φορά να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου θέλοντας να προσφέρει «γην και ύδωρ» σε συγκεκριμένα, όπως τα φωτογραφίζει η ΓΣΕΕ, εργοδοτικά συμφέροντα.

«Η διάταξη του άρθρου 3 παρ. 2 της προσβαλλόμενης ΠΥΣ 6/2012, καθώς και η αντίστοιχη διάταξη του ως άνω άρθρου 14 του ν. 3899/2010, σύμφωνα με τις οποίες η δυνατότητα υπαγωγής σε διαιτησία περιορίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό του βασικού μισθού και του βασικού ημερομισθίου, προσκρούουν στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος» αναγράφει επακριβώς στην απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας ως αντισυνταγματικό τον περιορισμό των δυνατοτήτων της Διαιτησίας μόνο στα επίπεδα ρύθμισης του βασικού μισθού/ημερομισθίου.

«Η προσφυγή στη Διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή και βασικού μισθού» αναγράφεται στην τροπολογία του υπουργού, που φαίνεται ότι δεν σέβεται τίποτε και δεν ορρωδεί προς ουδενός, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας!

Με αυτά τα δεδομένα κρίνεται ως απολύτως δικαιολογημένη η οργίλη αντίδραση της διοίκησης της ΓΣΕΕ κατά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι συνδικαλιστές κατηγορούν τον κ. Βρούτση για ώσμωση με συγκεκριμένους εργοδοτικούς κύκλους. «Η απαράδεκτη αυτή τροπολογία ικανοποιεί αποκλειστικά συγκεκριμένες εργοδοτικές αξιώσεις» αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της Εργατικής Συνομοσπονδίας φωτογραφίζουν με αυτήν τους την τοποθέτηση τα προεδρεία του ΣΕΒ (βιομήχανοι) και του ΣΕΤΕ (ξενοδόχοι).

Είναι αντισυνταγματική

Οπως και να ’χει, η ΓΣΕΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον ΟΜΕΔ, αφού αυτή είναι αντισυνταγματική και βέβαια δεν συνάδει με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για τη ΓΣΕΕ, «η τροπολογία η οποία κατατέθηκε με πρόσχημα τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο πνεύμα και στο γράμμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο Σύνταγμα, περιορίζοντας την αρμοδιότητα του διαιτητή μόνον σ’ ένα μέρος της συλλογικής διαφοράς». Στο επίκεντρο της κριτικής της διοίκησης της ΓΣΕΕ, βρίσκεται και η περικοπή ενός βαθμού δικαστικής προστασίας (αφού με βάση την τροπολογία επιλαμβάνεται κατευθείαν το Εφετείο και όχι το Πρωτοδικείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου