Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.



Περιβάλλον σημαίνει ζωή και όλοι μας αξίζει να παλέψουμε για να την κάνουμε καλύτερη. Έχοντας αυτό ως στόχο, η «Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής» αγωνίζεται για να πάψει:

- να αποτελεί η χωματερή, μέσω των «αργυρίων» των αντισταθμιστικών οφελών, το δούρειο ίππο για τη θεσμική ομηρία του δήμου, λόγω της μακροχρόνιας σύνδεσής τους με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του
- να υποβαθμίζεται πολλαπλώς η περιοχή, αφού, όπως κατέδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το κόστος από τη χωματερή μόνο για την περιοχή των Άνω Λιοσίων σε επίπεδο περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανέρχεται στα 2 δις και με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου σε επίπεδο αξιών γης στο 1,6 δις, συνολικά, δηλαδή 3,6 δις!
- να αποτελεί το βασικό λόγο απαξίωσης και υποβάθμισης της φύσης των περιοχών μας, της υγείας, της περιουσίας των κατοίκων και της ποιότητας ζωής.
- να δέχεται η χωματερή απορρίμματα απ’ όλη την Ελλάδα και πολλές φορές επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αναμεμειγμένα με απόβλητα αστικού τύπου, με αποτέλεσμα να προωθείται η καύση σε μεγάλη κλίμακα.
Καταγγέλλουμε και αρνούμαστε τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Φυλής (ΟΕΔΑ).

Ζητάμε:
*  να εκπονηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και κλίμακα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση σαν χώρος τελικής διάθεσης.
*  να μην εγκατασταθούν στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Φυλής νέες μονάδες επεξεργασίας (βιοξήρανσης, δεύτερου ΕΜΑΚ, κομποστοποίησης  προδιαλεγμένου υλικού και αεριοποίησης).
*  να ακυρωθούν οι διαδικασίες που προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Πρόκειται για ιδιαίτερα επιζήμιους σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες (μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών) και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, την περιοχή του Θριασίου.
*  τη μεταφορά της μονάδας καύσης των νοσοκομειακών εκτός αστικού ιστού.
*  να γίνει ο νέος ΠΕΣΔΑ, από κατάλογος έργων, εργαλείο δουλειάς, με σχεδιασμό, παρακολούθηση, αξιολόγηση των επιδόσεων και διορθωτικές, αν χρειαστεί, παρεμβάσεις.
*  να μην κατασκευαστούν και να μη λειτουργήσουν νέες μονάδες επεξεργασίας με ΣΔΙΤ, δυο εκ των οποίων θα γίνουν στην Φυλή.

Δηλαδή ζητάμε:
*  ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, εφαρμογή του κύκλου διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, οικιακή κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων. Οι άξονες προτεραιότητας θα είναι η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, η μικρή κλίμακα, όπου αυτό είναι δυνατό και δεν διαταράσσει το περιβάλλον, η ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, η αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μετά την ανακοίνωση της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαπιστώνει το περιβαλλοντικό κακούργημα που συντελείται στην περιοχή μας και κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη κατάρτισης διεθνούς επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής μελέτης.
Διεκδικούμε:
* την ίδρυση Ταμείου Αποκατάστασης Πληγέντων Περιοχών και πόρους γι’ αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω χρόνιας κακοδιαχείρισης της χωματερής. Έτσι, παύει η καραμέλα των αντισταθμιστικών οφελών για τη μισθοδοσία από όσους ξεπούλησαν μέχρι σήμερα τον τόπο μας
* την άμεση απορρύπανση, αποκατάσταση, μετενέργεια, μεταφροντίδα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της χωματερής, την ανάδειξη και προστασία του κατακερματισμένου αρχαιολογικού χώρου του «Δέματος», την άμεση διενέργεια επιδημιολογικών και γεωλογικών ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να αναδειχθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια.
* απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων, που αφορούν ΟΔΔΥ, ΜΑΚ, ΔΕΗ-ΚΛΟΦΕΝ και αμαξοστάσια
F αξιοποίηση του χώρου της ΜΑΚ και του λατομείου του «Μουσαμά» ως πάρκου αναψυχής και χώρου του ΟΔΔΥ ως κέντρου νέας τεχνολογίας.
Τέλος ζητάμε:
Οι υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας να εκπονήσουν τεχνική και οικονομική μελετητή για την σύνταξη τοπικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη διοργάνωση ημερίδας με πρωτοβουλία του Δήμου και θέμα: «Το τοπικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών μας αποβλήτων».

Για τη Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής
Ο επικεφαλής
Κώστας Λουμιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ!!!
    ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΩΝ ΑΥΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή