ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
Πρωτοβουλία αναλαμβάνουν δέκα δήμαρχοι της Αττικής που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διεκδικήσουν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Καισαριανής, κάλεσαν τους δημάρχους της Αττικής να συνδράμουν, καθώς "η έλλειψη μόνιμου προσωπικού αποτελεί κοινό πρόβλημα σε όλους τους δήμους και υπονομεύει τη λειτουργία τους".
Οι δέκα δήμαρχοι ζητούν άρση απαγόρευσης των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, εφαρμογή του μέτρου 1 προς 5 για προσλήψεις στις μη ανταποδοτικές υπηρεσίες, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους δήμους, απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους των δήμων.
"Τα γραφεία δημάρχων και αντιδημάρχων τείνουν να γίνουν γραφεία ευρέσεως εργασίας" τόνισε ο Δημ. Μπίρμπας, δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. "Δεν μπορούμε, όμως, να διαχειριστούμε τη φτώχεια των δημοτών μας και να μην έχουμε σταθερό προσωπικό με μόνιμες θέσεις εργασίας" υπογράμμισε, εξηγώντας ότι με μειωμένο προσωπικό κατά 30-40% σε σχέση με το 2009 "οι συμβάσεις 5 μηνών δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των δήμων, γιατί μέχρι να εκπαιδευτεί ο εργαζόμενος, αποχωρεί από την υπηρεσία". Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιμένοντας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και απαγορεύοντας τις κανονικές προσλήψεις φτιάχνει "ανακυκλούμενους φτωχούς εργαζόμενους με μισθό πολύ χαμηλότερο από τα θεσμοθετημένα όρια της φτώχειας".
"Η κυβέρνηση εκπαιδεύει τους φτωχούς να εκπαιδεύονται στους φτωχότερους", στηλίτευσε ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κοντόσταυλος. Σημείωσε ότι μαζί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας η κυβέρνηση φέρνει στους δήμους τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις "ως δούρειο ίππο της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών δομών των δήμων". Σε δομές που ακόμη δεν έχουν εισβάλλει οι ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως οι παιδικοί σταθμοί, "η κυβέρνηση καθυστερεί τις προσλήψεις προσωπικού", τόνισε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας Αρ. Βασιλόπουλος.
"Ορισμό του παραλογισμού" χαρακτήρισε ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδης την κατάσταση που επικρατεί λόγω της έλλειψης προσωπικού. "Είναι μεγάλο το ρίσκο να απασχολεί ο δήμαρχος εργαζόμενους κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις" σημείωσε, προσθέτοντας: "Πρέπει, όμως, το αίτημα για σταθερές σχέσεις εργασίας να διατυπώνεται διαρκώς!"
"Στις δικές μας γειτονίες, οι ανθρωποφάγοι δεν θα περάσουν" τόνισε ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκος, καταγγέλλοντας ότι σε μια πόλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, "η κυβέρνηση μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού επιχειρεί να στρέψει τους άνεργους ενάντια στους δημοτικούς υπαλλήλους". Αναφέρθηκε στη στοχοποίησή του από την κυβέρνηση, καθώς αποφάσισε να παραμείνουν οι 27 εργαζόμενοι στις θέσεις τους και εξήγησε πως "είναι μονόδρομος για τους δημάρχους της Αριστεράς να ζητούν σταθερό προσωπικό για να αντεπεξέλθουν στο έργο τους. Ελπίζουμε με την κυβέρνηση της Αριστεράς πολλά πράγματα να αλλάξουν", είπε.
"Είναι δύσκολο να πούμε τι θα κάνουμε μέχρι να έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς" σχολίασε ο Ηρ. Γκότσης, πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Ν. Ιωνίας. "Υποχρεωνόμαστε να ακολουθήσουμε αυτά που μας δίνονται" απάντησε, προσθέτοντας: "Πρέπει, όμως, να ισοφαρίσουμε αυτή την υποχώρηση φτιάχνοντας κίνημα μαζί με τους εργαζόμενους".
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο Κ. Πουλάκης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, και η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη.

 http://www.avgi.gr/article/4908691/arsi-apagoreusis-proslipseon-kai-statheres-theseis-ergasias-xreiazetai-i-autodioikisi#prettyPhoto