Αίρεται, με την έναρξη του νέου έτους, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για όσους έχουν χρέη στις τράπεζες. Αντί για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ζήτημα που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας, η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα "δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών". Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, η οποία δόθηκε στις 25 Οκτωβρίου, μετά από σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Αναλυτικότερα, στην απάντησή του ο Γ. Κατάινεν αποκαλύπτει ότι οι ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν θα παραταθούν μετά το τέλος του 2014, αφού σημειώνει ότι "στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών". Με άλλα λόγια, ο Γ. Κατάινεν δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, πως όσοι χάσουν τα σπίτια τους θα στεγαστούν, πιθανώς, από το κράτος...
Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης έθεσε το θέμα των "κόκκινων" δανείων στην Ελλάδα και των αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα αναφορικά με το καθεστώς προστασίας των οφειλετών από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Επιπλέον ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού ζητούσε από την Κομισιόν να αξιολογήσει τις διαδικασίες ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, εφόσον "από το 2008 έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες περίπου 200 δισ. ευρώ, σε διάφορες μορφές βοήθειας", ρωτούσε "πώς θα έκρινε πιθανή χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη διαγραφή χρεών κοινωνικά αδύναμων ομάδων, π.χ. ανέργων, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών".