Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ατζέντα βασικών προτεραιοτήτων και άμεσων παρεμβάσεων στη διαχείριση των αποβλήτων παρέδωσε ηΠΡΩΣΥΝΑΤ στον αν. υπουργό ΠΑΠΕ κ. Γ. Τσιρώνη



Την Πέμπτη 12/3/2015, αντιπροσωπεία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ έγινε δεκτή από τον αν. υπουργό ΠΑΠΕ κ. Γ. Τσιρώνη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν μια εφ’ όλης της ύλης ανταλλαγή απόψεων για τα φλέγοντα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων.


Οι εκπρόσωποι της ΠΡΩΣΥΝΑΤ μετέφεραν στον κ. υπουργό την εκτίμησή της ότιη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από πληθώρα χρόνιων προβλημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται: παραλείψεις και παραβατικές συμπεριφορές, αναχρονιστικές «μέθοδοι» διαχείρισης, προβληματικοί φιλοεργολαβικοί σχεδιασμοί και απίστευτες καθυστερήσεις στην υλοποίηση κρίσιμων παρεμβάσεων. Εξ αιτίας αυτών των προβλημάτων, η όλη κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, με ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε, πολύ σύντομα, αντιμέτωποι με φαινόμενα οξείας κρίσης του συστήματος.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ κατάρτισε και παρέδωσε ατζέντα των, κατά τη γνώμη της, πιο άμεσων και πιο κρίσιμων παρεμβάσεων, που επιβάλλεται να γίνουν στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Οι παρεμβάσεις έχουν κωδικοποιηθεί σε τρεις (3) βασικές ενότητες, που αναφέρονται:
·      Στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, στην παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ και στην αποκατάστασή τους
·      Στην ανάσχεση του συγκεντρωτικού - φιλοεργολαβικού σχεδιασμού
·      Στην υλοποίηση ενός νέου σχεδιασμού ήπιας διαχείρισης, με τη λογική της αποκέντρωσης και έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην ανάκτηση.

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τον εθνικό σχεδιασμό, την αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών, τη χρηματοδότηση των σχεδίων, το συντονισμό των δράσεων, την ανακύκλωση και τη ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης, καθώς και προτάσεις για άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Τσιρώνης άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις που κατατέθηκαν και προϊδέασε για μια νέα συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συζητηθούν πολύ πιο εξειδικευμένα τα ζητήματα.

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ θα δώσει συνέχεια στην πρωτοβουλία της, έχοντας ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό εσωτερικών κ. Ν. Βούτση και με την περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου, για τα ζητήματα που αφορούν στις δικές τους αρμοδιότητες.


Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου