Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Βελτιώνω την Πόλη μου ηλεκτρονικά

Ολο και περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα υιοθετούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Βελτιώνω την Πόλη μου» που είναι μία από τις πλατφόρμες της ερευνητικής ομάδας URENIO του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις ευφυείς πόλεις. http://smartcityapps.urenio.org/improve-my-city.html#

Η εφαρμογή επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν μέσω του διαδικτύου τοπικά προβλήματα όπως πεταμένα σκουπίδια, καμένες λάμπες ηλεκτροφωτισμού, σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, παράνομα παρκαρισμένα οχήματα κλπ. Οι χρήστες μπορούν επίσης να κάνουν προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών της γειτονιάς τους.
Μέσω της εφαρμογής οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση της γειτονιάς τους. Οι πολίτες που αφιέρωσαν χρόνο για να αναφέρουν έστω και ήσσονος σημασίας θέματα και τα βλέπουν να διορθώνονται γίνονται πιο ενεργά μέλη της τοπικής κοινότητας.
O κώδικας της πλατφόρμας είναι διαθέσιμος δωρεάν ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Επιπλέον, η εφαρμογή θα διατίθεται και ως συνδρομητική υπηρεσία σε όσους δήμους θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν.
Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί στο στα πλαίσια του έργου ευρωπαϊκού έργου PEOPLE. Διατίθεται δωρεάν με την άδεια χρήσης ανοιχτού λογισμικού AGPL v3. Οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή από τον ιστότοπο GitHub ή να συμμετάσχει στην βελτίωσή της.
Η εφαρμογή βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των προγραμματιστών στην ανάπτυξη του κώδικα. Αν κάποιος αναπτύσσει εφαρμογές για «Έξυπνες Πόλεις» ή προγραμματίζει σε περιβάλλον Joomla μπορεί να συμμετάσχει στην κοινότητα των προγραμματιστών.
Οι εφαρμογές "Έξυπνων Πόλεων" αναπτύσσονται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου "PEOPLE: Ευφυή αστικά οικοσυστήματα ανοιχτής καινοτομίας για προώθηση μελλοντικών υπηρεσιών" που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΠΗΓΗ: http://www.myota.gr/index.php/2013-02-22-14-50-52/4965-2014-06-02-18-57-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου