Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Χρήσιμες μελέτες -προγράμματα-οδηγοί : Ο οδηγός προς τους Δήμους της Αττικής για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων





Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι της Αττικής, προκειμένου να αναπτύξουν με επιτυχία προγράμματα διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) βιοαποβλήτων, καταγράφονται στον ολοκληρωμένο Οδηγό που εξέδωσαν ο ΕΔΣΝΑ, το ΕΜΠ, και η ΕΠΤΑ Μελετητική  με τη συνεργασία των δήμων Αθήνας και Κηφισιάς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα LIFE ATHENS BIOWASTE.

Ο Οδηγός περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες βήμα-βήμα και πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί ένας Δήμος να σχεδιάσει, να εγκαταστήσει, να υλοποιήσει και να παρακολουθήσει ένα σύστημα ΔσΠ (σε συνδυασμό με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης).
Συντάχθηκε αξιοποιώντας τα αποτελέσματα από την πιλοτική διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων στο Δήμο Αθηναίων και στο Δήμο Κηφισιάς, που εφαρμόστηκε σε επιλεγμένες περιοχές, καλύπτοντας πληθυσμό της τάξης των 3.000 κατοίκων σε κάθε Δήμο.
Τα βιοαπόβλητα που συλλέχθηκαν, οδηγήθηκαν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑ) στα Άνω Λιόσια, όπου υπήρξε ξεχωριστή επεξεργασία, με σκοπό την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) υψηλής ποιότητας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο και τα συμπεράσματα του προγράμματος που περιλαμβάνονται στον Οδηγό. Σύμφωνα με αυτά:
  • Στις περιοχές του Δήμου Κηφισιάς όπου εφαρμόστηκε σύστημα πόρτα-πόρτα παρατηρείται συστηματικά πολύ υψηλή καθαρότητα των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, η οποία κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 98% κατά βάρος. Λόγω της καλής ποιότητας των βιοαποβλήτων καθίσταται δυνατή η απευθείας επεξεργασία τους στη μονάδα κομποστοποίησης.
  • Στην περίπτωση της περιοχής Κυπριάδου του Δήμου Αθηναίων όπου λειτουργεί πρόγραμμα ΔσΠ των βιοαποβλήτων με τη χρήση κεντρικών κάδων, οι προσμίξεις ανέρχονται στο 5% - 6% κ.β και για ορισμένα φορτία απαιτείται να προηγηθεί καθαρισμός πριν οδηγηθούν προς επεξεργασία στη μονάδα κομποστοποίησης.
  • Σε κατεξοχήν εμπορικές περιοχές, όπως στο Γκάζι του Δήμου Αθηναίων, όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα ΔσΠ με σύστημα κεντρικού κάδου, παρουσιάζεται η μεγαλύτερη πρόκληση αναφορικά με την παρουσία προσμίξεων στα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα. Το υλικό παρουσιάζει συστηματικά πολλές προσμίξεις παντός τύπου αλλά κυρίως υλικά συσκευασιών.
  • Από ανάλυση που πραγματοποιήθηκε τόσο σε δείγματα εισερχόμενων υλικών όσο και στο τελικό προϊόν (κόμποστ), επιβεβαιώνεται ότι η διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων μπορεί να διασφαλίσει υψηλής ποιότητας κόμποστ προδιαγραφών ECOLABEL (ανάλογου της κλάσης Α’ της Αυστρίας με εφαρμογή στη γεωργία) χωρίς υπερβάσεις των οριακών τιμών σε βαρέα μέταλλα.
Το έργο Athens Biowaste χρηματοδοτείται κατά 50% από το Πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον.
*Σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο 2008/98, ως βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) ορίζονται: τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ομαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.




ολόκληρος ο οδηγός εδω
  http://www.edsna.gr/attachments/article/420/odigos_FINAL.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου