Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ


Ο οδηγός σύνταξης των τοπικών σχεδίων  που ψηφίστηκε και θα σταλεί στους δήμους της Αττικής είναι μόνο το πρώτο βήμα για την αλλαγή του παρωχημένου μοντέλου διαχείρισης που στηριζόταν στις κεντρικές εγκαταστάσεις (και πιο συγκεκριμένα στην εγκατάσταση της Φυλής) και στις φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας .

Μετά την ακύρωση των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας με ΣΔΙΤ, η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ με την ψήφιση του οδηγού, ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του μοντέλου της αποκεντρωμένης εναλλακτικής διαχείρισης με έμφαση στην διαλογή στην πηγή.
Με τα τοπικά σχέδια θα γίνει προσπάθεια  οι δήμοι της Αττικής να αναπτύξουν νέες δράσεις, στη βάση ενός συνολικού σχεδίου και όχι αποσπασματικά, στην κατεύθυνση των τριών βασικών προτεραιοτήτων της ιεράρχησης (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση - κομποστοποίηση).
Έχουμε μιλήσει και άλλες φορές για τα πλεονεκτήματα της αποκεντρωμένης διαχείρισης που βασικό της εργαλείο είναι  τα τοπικά σχέδια.
Η αποκεντρωμένη διαχείριση μπορεί να εφαρμοστεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο διαχείρισης γιατί απαιτεί απλά μέσα και εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας.
Παράγει ανακυκλώσιμα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και αξίας.
Είναι δραστηριότητα εντάσεως εργασίας και μπορεί να συμβάλλει άμεσα στη μείωση της ανεργίας. Μπορεί να υποστηρίξει συμπληρωματικά επαγγέλματα στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση των υλικών, στην ενημέρωση κλπ.
Έχει το χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας και εξασφαλίζει τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη.
Είναι η ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, αφού δημιουργεί τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και η ενεργειακά αποδοτικότερη, αφού εξοικονομεί τα μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας.
Ενεργοποιεί  και ευαισθητοποιεί τους πολίτες, αφού απαιτεί τη συμμετοχή τους. Έτσι, επιτυγχάνονται ευρύτεροι στόχοι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συμμετοχής.
Εξασφαλίζει τον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση φαινόμενων παράνομης διάθεσης.
Με τον  οδηγό σύνταξης ο ΕΔΣΝΑ  έχει σκοπό να υποδείξει μια διαδικασία για την εκπόνηση και την εφαρμογή τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους Δήμους (ΤΣΔ), στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που αφορά στην αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.
Οι δήμοι θα αποφασίσουν το πώς θα συντάξουν τα δικά τους τοπικά σχέδια και τους μηχανισμούς που θα ενεργοποιήσουν για την εφαρμογή τους.  
Ο ΕΔΣΝΑ θα στείλει τον οδηγό και θα οργανώσει τον μηχανισμό υποστήριξης των δήμων και για την σύνταξη , αλλά και την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων.
Το στοίχημα της εναλλακτικής διαχείρισης  κανείς δεν μπορεί να το κερδίσει μόνος του.
Η περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ , οι δήμοι της Αττικής,  τα κινήματα και οι πολίτες πρέπει να συνεργαστούν και να δράσουν από κοινού για να κερδηθεί το στοίχημα της εναλλακτικής διαχείρισης.
Η δεσμεύσεις που αναλάμβανε η Ρένα Δούρου με την επιστολή της στους δήμους υλοποιούνται μία προς μία.
Μετά την ακύρωση των διαγωνισμών ήρθε η σύνταξη του οδηγού για τα τοπικά σχέδια και η εκκίνηση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.
Το νερό μπαίνει επί τέλους στο αυλάκι.  Ο ΕΔΣΝΑ κινείται σε νέα αχαρτογράφητα νερά και έχει δυσκολίες , αλλά δείχνει να τα καταφέρνει.
 Θ.Μ.
Ολόκληρος ο οδηγός εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου