Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Τέλη Απριλίου ξεκινούν οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο – Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του ν/σ

Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις». Η έγκρισή του από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και στη συνέχεια στάλθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι γινόταν προσπάθεια να κατατεθεί Δευτέρα ή και Τρίτη ώστε μετά την επεξεργασία του στις Επιτροπές την τρέχουσα εβδομάδα να ψηφισθεί από την Ολομέλεια την εβδομάδα του Πάσχα.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη και τώρα πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας ώστε να γίνει νόμος του κράτους εντός Απριλίου.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων το ν/σ περιλαμβάνει την επαναπρόσληψη των απολυθέντων και την αποκατάσταση των «διαθεσίμων» δημοσίων υπαλλήλων του Δημοσίου (σ.σ. ανέρχονται σε συνολικά 3.900) χωρίς τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ αλλά μιας τριμελούς Επιτροπής, μέσω και μιας μίνι εθελοντικής κινητικότητας  προκειμένου να καλυφθούν ελλέιψεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ στο πλαίσιο αυτό επανασυστήνονται κλάδοι και ειδικότητες που είχαν καταργηθεί όπως οι σχολικοί φύλακες και οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ. Επιπλέον επανασυστήνεται η Δημοτική Αστυνομία.
Επιτυχόντες ΑΣΕΠ, ΙΔΑΧ, πειθαρχικά, προσλήψεις
Παράλληλα με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης των 6.000 επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.  Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα κληθούν είτε να τεθούν σε κινητικότητα και να τοποθετηθούν άμεσα σε θέσεις που υπάρχουν ανάγκες είτε να αναμένουν να διορισθούν αργότερα στη θέση την οποία είχαν τοποθετηθεί αρχικά
Ακόμη ρυθμίζεται η μετατροπή των θέσεων προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ),  που αφορά σε περίπου 40.000 υπαλλήλους, σε θέσεις μόνιμων υπαλλήλων.
Όσον αφορά τον “εκδημοκρατισμό” του Δημοσίου, καταργείται η πολιτική επιστράτευση ή οποιαδήποτε μορφή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας, ενώ προβλέπεται και η αποκατάσταση του τεκμηρίου της αθωότητας στη πειθαρχική διαδικασία.
Με το σχέδιο νόμου απλουστεύεται και επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού και συμβάσεων μίσθωσης έργου, ενώ υπάρχουν διατάξεις και για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και την έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.
Παράλληλα με το νομοσχέδιο προβλέπεται: 
κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας με την εξής προσθήκη στο άρθρο 20 παρ.3: «Καταργούνται το άρθρο 90 Ν.4172/2013 και η υποπαράγραφος Ζ2 του Ν.4093/2012» και πιθανόν (σ.σ. στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο κ. Κατρούγκαλος το άφησε ανοιχτό) και η δυνατότητα η διαδικασία μετατροπής των ΙΔΑΧ σε αορίστου χρόνου να είναι προαιρετική, καθώς, όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, υπάρχουν ΙΔΑΧ που θα υποστούν βλαπτική μεταβολή (θα χάσουν βαρέα ή ακόμη και την προβλεπόμενη αποζημίωση εάν αλλάξουν καθεστώς).
κατάργηση μεν των θέσεων στην ΕΛΑΣ που είχαν τοποθετηθεί οι δημοτικοί αστυνομικοί αλλά η εθελοντική τους επαναφορά στην Δημοτική Αστυνομία. Σε περίπτωση που δεν το επιθυμούν, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα τεθούν, κατά τη διατύπωση του κατατεθέντος νομοσχεδίου, στη διάθεσή του, καταλαμβάνοντας προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έπειτα από σχετική διαπιστωτική πράξη. Όσοι από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς έχουν μονιμοποιηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα θα παραμείνουν στις θέσεις τους και θα τους δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης στην επόμενη (μεγάλη) φάση της εθελοντικής κινητικότητας
– Η δημόσια προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων των Γενικών Διευθυντών των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που θα αντικαταστήσουν τους Γενικούς Γραμματείς. Τα συγκεκριμένα στελέχη “θα αναλάβουν μόνιμα καθήκοντα στο πλαίσιο του νέου ρόλου που θα αποκτήσουν οι δομές”.
-Παράταση δύο μηνών της κατάθεσης και έγκρισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών των δήμων. Έληγε, αρχικά, στα τέλη Μαρτίου και θα είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη δήμων σε προγράμματα εξυγίανσης. Επομένως με την παράταση η σχετική προθεσμία θα λήξει στα τέλη Μαΐου.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
πηγή http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου