Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τοπικά σχέδια εντός πενταμήνου από τους ΟΤΑ για τα απόβλητα






 Για την εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2020 θα αντληθεί περί το 1 δισ. ευρώ από επιχειρησιακό πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου * 16.000 νέες θέσεις εργασίας από τις δραστηριότητες της ανακύκλωσης



ΤΗΣ  Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΥΓΗ"


Έως τις 12 Ιουνίου θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση επί του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, για να οριστικοποιηθεί και να θεσμοθετηθεί στη συνέχεια, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Τσιρώνης.

Το νέο σχέδιο, το οποίο παρουσίασε χθες η "Αυγή", κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και εισάγει νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης, το οποίο εδράζεται στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, με φορέα εφαρμογής την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προς τούτο θεσπίζονται τα τοπικά σχέδια, τα οποία οι δήμοι οφείλουν να εκπονήσουν εντός πέντε μηνών από τη θεσμοθέτηση του εθνικού σχεδίου και θα "κουμπώνουν" με τα περιφερειακά (η αναθεώρησή τους προβλέπεται να γίνει επίσης εντός πενταμήνου), τα οποία θα εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού.
Η ποικιλότητα, η ευελιξία και η εγγύτητα χαρακτηρίζουν τον νέο σχεδιασμό, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει αυτή τη μάχη για να ανατρέψει το σημερινό αδιέξοδο μοντέλο της ταφής των σύμμεικτων, πίσω από το οποίο κρύβονται πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα και φιλοδοξεί να επιστρέψει τις τεράστιες αξίες των αποβλήτων στους πολίτες και τους δήμους, αντί να καταλήξουν στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων.
Από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, "συνδιαμορφωτή" του Σχεδίου, ο γενικός γραμματέας Κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε ένα διαχρονικό πρόβλημα και την αποτυχία της κακής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα στη δεύτερη καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τα χρηματικά πρόστιμα για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για να αντιμετωπίσει την απαράδεκτη κατάσταση, όχι μόνο στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, αλλά και με τα επικίνδυνα απόβλητα και τα αστικά λύματα προκειμένου να αποτρέψει την επιβολή νέων δυσβάστακτων χρηματικών προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις πρωτόδικες αποφάσεις.

Τα σημεία - κλειδιά

Δυστυχώς πληρώνουμε την εμμονή σε δεδομένα σχεδιασμών και έργα παρωχημένα, τα οποία αγνόησαν την εξέλιξη και την πρόοδο της νομοθεσίας στη διαχείριση των αποβλήτων, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ Ευ. Καπετάνιος. Περιέγραψε δε τα σημεία - κλειδιά του νέου σχεδιασμού: πρόληψη, άρα μείωση παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση υλικών ώστε με τη διαλογή στην πηγή να είναι καθαρά για επαναχρησιμοποίηση και το υπόλειμμα να οδηγείται σε ΧΥΤΥ (χώρους ταφής υπολειμμάτων) που απαιτούν μικρότερες εγκαταστάσεις ήπιας όχλησης.
Η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ Χρ. Μπαριτάκη, από την πλευρά της, συνηγόρησε με το νέο όραμα διαχείρισης που περιέχει ο νέος Σχεδιασμός. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης ανέφερε ότι για την εφαρμογή του νέου σχεδίου έως το 2020 θα αντληθούν περί το 1 δισ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη της νέας προγραμματικής περιόδου, ενώ με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς θα εξευρεθούν 200 εκατ. ευρώ από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών.
Παράλληλα τα αποθεματικά των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης διαφόρων ρευμάτων (π.χ. μπλε κάδοι για τις συσκευασίες), τα οποία υπολογίζονται σε 80 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν προς ενίσχυση των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης. Μίλησε ακόμη για δημιουργία 16.000 νέων θέσεων εργασίας από τις δραστηριότητες της ανακύκλωσης, ενώ κατηγόρησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για απόλυτη απραξία, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός ΧΑΔΑ εν ενεργεία και μη αποκατεστημένων χωρών βρίσκεται στην Περιφέρειά του, που μεταφράζονται σε 4,5 εκατ. πρόστιμο.
Εν τω μεταξύ προχθές εξαντλήθηκε το πρώτο εξάμηνο από την απόφαση του Δικαστηρίου που επέβαλε στην Ελλάδα 10 εκατ. εφάπαξ πρόστιμο και εξαμηνιαίο έως την πλήρη συμμόρφωση 14,4 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία 70 ενεργών ΧΑΔΑ και 223 μη αποκατεστημένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ευ. Καπετάνιος, στο εξάμηνο έκλεισαν 12 ΧΑΔΑ και αποκαταστάθηκαν 75, άρα το πρόστιμο μειώνεται στα 10,8 εκατ. (για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει αφαιρούνται 80.000, και 40.000 ευρώ εφόσον αποκαθίσταται).
 ΠΗΓΗ:  http://www.avgi.gr/article/5587178/topika-sxedia-entos-pentaminou-apo-tous-ota-gia-ta-apoblita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου