Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Έρευνα: Ακόμη πιο ρυπογόνος η καύση των απορριμμάτων από ότι αναφέρεται επίσημα

Η ανεξέλεγκτη καύση απορριμμάτων δημιουργεί ρύπανση και απελευθερώνει τοξικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναφέρουν επίσημα οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που εκτιμά πως περισσότερο από το 40 τοις εκατό των σκουπιδιών σε όλο τον κόσμο καίγεται.

Η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί την πρώτη εκτεταμένη ανάλυση δεδομένων για την καύση σκουπιδιών στον κόσμο, καταγράφοντας όλες τις βλαβερές ουσίες που απελευθερώνονται, όπως διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα, υδράργυρο και μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που μπορούν να φράξουν τους ανθρώπινους πνεύμονες.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις υπολογίζουν τις επιβλαβείς εκπομπές από τους επίσημους αποτεφρωτήρες, ωστόσο μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών καίγονται σε χωράφια, χωματερές, ακόμα και αυλές, και είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία μη ελεγχόμενες, σύμφωνα με την Κριστίν Γουιντινμάιερ, επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό, την εκτιμώμενη κατά κεφαλήν παραγωγή απορριμμάτων και επίσημες εκθέσεις σχετικά με τη συγκομιδή απορριμμάτων προκειμένου να υπολογίσουν πόσα σκουπίδια καίγονται ανά τον κόσμο κάθε έτος. Η τελική τους εκτίμηση ήταν πως γίνεται καύση 41 τοις εκατό του συνολικού όγκου σκουπιδιών, ο οποίος υπολογίζεται στους δύο δισεκατομμύρια τόνους.
Τα στοιχεία δείχνουν πως οι κάτοικοι της Κίνας και της Ινδίας καίνε τα περισσότερα σκουπίδια, ενώ πάλι η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό καίνε τα περισσότερα απορρίμματα σε χωματερές.
Σύμφωνα με την έρευνα, 29 τοις εκατό της παγκόσμιας ποσότητας των αιωρούμενων σωματιδίων με την ονομασία PM 2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, προέρχονται από τέτοιου είδους καύσης, όπως επίσης και το 10 τοις εκατό των παγκοσμίων εκπομπών τοξικού υδραργύρου.
Ωστόσο ο αυστηρότερος και πιο επιμελής έλεγχος των κυβερνητικών στοιχείων δε θα αποτελέσει τη λύση του προβλήματος, προειδοποιεί η Γουιντινμάιερ. Για παράδειγμα στην Ινδία, όπου η καύση σκουπιδιών είναι παράνομη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα δεν έχουν άλλη επιλογή είτε επειδή δε διαθέτουν υπηρεσία συλλογής απορριμμάτων στην  περιοχή τους, είτε επειδή το χειμώνα δεν έχουν άλλες επιλογές για θέρμανση.
Επιστήμονες που δεν είναι συνδεδεμένοι με τη μελέτη επισημαίνουν πως τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν με επιφύλαξη, αλλά επικροτούν τη σημασία των αποτελεσμάτων στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την επερχόμενη επιδείνωση του προβλήματος.
 http://www.aftodioikisi.gr/diethni/erevna-akomi-pio-ripogonos-i-kafsi-ton-aporrimmaton-apo-oti-anaferetai-episima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου