Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Μακριά από ευκολίες, αριστερό και δεξιό λαϊκισμό




Η χώρα πλέον οφείλει να κινηθεί «μακριά από τις παλιές βολονταριστικές «συνταγές», με προτεραιότητα έναν σοβαρό αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό με πρόταγμα τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, προκειμένου αυτός να καταστεί μοχλός ανάπτυξης, αξιόπιστος εταίρος των παραγωγικών φορέων, στο πλαίσιο συγκεκριμένου οδικού χάρτη ανάπτυξης της χώρας». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στη σημερινή Αυγή της Κυριακής, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία υπογραμμίζει επίσης ότι «τα ξόρκια, οι κραυγές, τα εύκολα ρητορικά διλήμματα του τύπου «Δημοκρατία ή ...» αποτελούν τον «ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού».

«Οφείλουμε να επιλέξουμε τον δύσκολο δρόμο, μέσα από την οικοδόμηση ενός νέου προτύπου εξουσίας – ακριβώς όπως πράττουμε στην Περιφέρεια Αττικής, επιχειρώντας έναν διμέτωπο αγώνα. Αφενός μέσα από την προώθηση ενός νέου υποδείγματος άσκησης εξουσίας στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης. Αφετέρου με την εγκαθίδρυση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με τη βοήθεια ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα του χαρτιού ή του μπαλκονιού - είναι χειροπιαστά παραδείγματα του πώς μπορούμε να κάνουμε την πολιτική αξιόπιστη, απορρίπτοντας την παγίδα της ιδιώτευσης».

Κύρια σημεία της συνέντευξης της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου:

·         Η ψήφος πρέπει να είναι θετική ψήφος ευθύνης, με συνείδηση της κρισιμότητας της συγκυρίας και της δύσκολης κατάστασης. Πρέπει να θετική ψήφος και όχι διαμαρτυρίας. Να κατευθύνεται προς το κόμμα που έχει δώσει τα εχέγγυα της σκληρής διαπραγμάτευσης και που διαθέτει εκείνη τη βούληση για να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του Δημοσίου και η καταπολέμηση όλων εκείνων των παθογενειών που ταλανίζουν δεκαετίες τη χώρα.
·         Γι' αυτό και απαιτείται εκείνη η πολιτική δύναμη που εγγυάται, όχι θαύματα, αλλά ότι διαθέτει τη σοβαρή πολιτική βούληση να ανατάξει τη χώρα. Μακριά από τις παλιές βολονταριστικές «συνταγές», με προτεραιότητα έναν σοβαρό αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό με πρόταγμα τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, προκειμένου αυτός να καταστεί μοχλός ανάπτυξης, αξιόπιστος εταίρος των παραγωγικών φορέων, στο πλαίσιο συγκεκριμένου οδικού χάρτη ανάπτυξης της χώρας.
·         Το γεγονός ότι οι νέοι και όχι μόνον αυτοί αποστρέφονται την πολιτική, ως συνέπεια της κρίσης δημοκρατίας, που έχει προστεθεί στη βαθιά οικονομική κρίση. Πρόκειται για κρίση που υπονομεύει τα θεμέλια του δημόσιου βίου, απαξιώνοντάς τον. Ωστόσο δεν επιλύεται με ξόρκια, με κραυγές, με εύκολα ρητορικά διλήμματα του τύπου «Δημοκρατία ή ...». Γιατί αυτός είναι ακριβώς ο ολισθηρός δρόμος του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού.
·         Η ηγεσία του κόμματος οφείλει έτσι, να μπολιάσει με τις αναλύσεις αυτές τη σωρευμένη, από την άσκηση εξουσίας, θετική και αρνητική εμπειρία, μετουσιώνοντάς την σε έργο. Απαραίτητο εγχείρημα, που οφείλει να ενσωματώσει την παραδειγματική στάση της ανιδιοτέλειας, της αυταπάρνησης και της ψυχραιμίας που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα τα μέλη του κόμματος από τον Έβρο ώς την Κρήτη. Ας αφουγκραστούμε τα μέλη μας. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε.
·         Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: η Αριστερά στα ηνία της χώρας και αλλού ή θα είναι αποτελεσματική ή δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ήδη στην Περιφέρεια Αττικής, εδώ κι έναν χρόνο, δίνουμε σαφές δείγμα διαφορετικής πολιτικής γραφής. Επιχειρούμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα άσκησης πολιτικής και να προωθήσουμε τις αρχές της χρηστής διοίκησης, που δεν είναι γραφειοκρατική διαδικασία αλλά εγγυάται την καταπολέμηση των αδικιών σε βάρος των πολιτών και κυρίως των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων.
·         Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που καταδίκασε τον Αργύρη Ντινόπουλο για συκοφαντική δυσφήμηση, κλείνει έναν κύκλο ψεύδους και παραπληροφόρησης που διήρκεσε για πάνω από τρία χρόνια. Η απόφαση αυτή, πέραν του ότι αποκατέστησε την τάξη, εξέθεσε και όλους όσοι, άκριτα και με περισσή ελαφρότητα, ακόμη και από τον χώρο της Αριστεράς, είχαν σπεύσει να υιοθετήσουν και να αναπαράξουν τα συκοφαντικά ψεύδη ότι δήθεν υπήρξα συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Πρόκειται για ηθική νίκη που ελπίζω ότι θα έχει και διαπαιδαγωγικές συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου