Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Γ. Τσιρώνης: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί το νέο ΕΣΔΑ
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του, το ελεγκτικό συνέδριο ζήτησε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να εναρμονίσει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Όπως αναφέρει το κείμενο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το νέο ΕΣΔΑ εστιάζει στην μείωση παραγωγής αστικών αποβλήτων, μέσω της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της διαλογής στην πηγή. Προβλέπει τοπικές αποκεντρωμένες δομές, που να εξασφαλίζουν μείωση του κόστους διαχείρισης και οικονομική αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών.
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η προγραμματισμένη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ):
Προβλέπει εγγυημένες ποσότητες αποβλήτων, που ξεπερνούν κατά πολύ τις σημερινές παραγόμενες ποσότητες.
Πολλαπλασιάζει το κόστος διαχείρισης, που θα ξεπερνά για πολλά χρόνια τα 100 ευρώ ανά τόνο.
Πολλαπλασιάζει το κόστος μεταφοράς, αφού τα 3 προγραμματισμένα εργοστάσια απέχουν περισσότερο από 100 χιλιόμετρα από αρκετούς δήμους.
Δεν μειώνει επαρκώς το περιβαλλοντικό κόστος, αφού στηρίζεται στην μηχανική διαλογή, που παράγει κακής ποιότητας κομπόστ, ακατάλληλο για καλλιέργειες, και μικρή ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών. Τέλος αφήνει μεγάλο ποσοστό υπολείμματος, που θα οδηγείται σε ΧΥΤΥ.
Ενδεικτικά: Ένας δήμος, για διαχείριση 10.000 τόνων απορριμμάτων, δαπανά σήμερα από 250.000 μέχρι 600.000 ευρώ. Στόχος του νέου ΕΣΔΑ είναι η δραστική μείωση αυτής της ποσότητας και του κόστους, όπως και η εμπορική αξιοποίηση υλικών από δήμους και κοινωνικές επιχειρήσεις (με σημερινές τιμές 900€/τόνο το αλουμίνιο, 100-200€ το πλαστικό, 80€ για χαρτί). Αντίθετα με τη σχεδιαζόμενη ΣΔΙΤ, ο ίδιος δήμος δεσμεύεται να πληρώνει περισσότερα από 1.000.000€ για τα επόμενα 27 χρόνια, χωρίς κανένα δικαίωμα στην αξιοποίηση των υλικών. Στο παραπάνω κόστος δεν υπολογίζονται κόστη συλλογής και μεταφορικών.
Καλούμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να σεβαστεί τον ρόλο της και να υπερασπιστεί στο ελεγκτικό συνέδριο το νέο ΕΣΔΑ. Είναι θεσμικά άτοπο να παρθούν τελεσίδικες αποφάσεις, που θα δεσμεύουν οικονομικά δεκάδες δήμους για 27 χρόνια, σε προεκλογική περίοδο. 
- See more at: http://left.gr/news/g-tsironis-i-ypiresiaki-kyvernisi-ofeilei-na-yperaspistei-neo-esda#sthash.t4Hej6hZ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου