Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

«Περιφέρεια Αττικής: Ένας χρόνος ‘Δύναμη Ζωής’ Η Ρένα Δούρου αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος»




Αφιέρωμα του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ για τον έναν χρόνο της νέας διοίκησης


Με τον τίτλο «Περιφέρεια Αττικής: Ένας χρόνος ‘Δύναμη Ζωής’, Η Ρένα Δούρου αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος», το εβδομαδιαίο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» (4/9/15) κάνει εκτενές αφιέρωμα στον έναν χρόνο νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. «Ήδη από τις πρώτες ημέρες της νέας διοίκησης ήταν εμφανές ότι η νέα Περιφερειάρχης παρέμεινε πιστή στις προεκλογικές της εξαγγελίες, προωθώντας ένα νέο υπόδειγμα χρηστής διαχείρισης, με γνώμονα την αλλαγή και τη θεμελίωση νέων πολιτικών με επίκεντρο τον πολίτη της Αττικής και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του», τονίζει το άρθρο αναφερόμενο στην Περιφερειάρχη.

Στη συνέχεια, με μεσότιτλο «Επιδόσεις και προβλήματα», το άρθρο αναφέρεται στις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα Περιφερειακή Αρχή στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και στις λύσεις που έχει ήδη δρομολογήσει σε σημαντικά και καίρια προβλήματα της Αττικής.
Συγκεκριμένα στο αφιέρωμα επισημαίνεται ότι:
  • Δόθηκε μεγάλο βάρος στη συστηματοποίηση του διοικητικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα προωθήθηκαν πολιτικές περιορισμού των δαπανών, όπως για παράδειγμα, τα κτήρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τα οποία επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με ένα ποσό που υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, με απώτερο στόχο τη μείωση του ποσού σε ποσοστό 30%.
  • Παράλληλα προωθείται ο εκσυγχρονισμός του διοικητικού μηχανισμού με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ορθής οικονομικής διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα.
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της νέας Περιφερειακής Αρχής στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, το περιοδικό σημειώνει: «Μέσα σε ένα περιβάλλον περικοπής δαπανών από το κεντρικό κράτος, η  Περιφέρεια Αττικής κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικά ποσά από την Κομισιόν, όπως για παράδειγμα, τη χρηματοδότηση για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους 1,139 δις. Ευρώ» και προσθέτει «Η έγκριση αυτή άναψε το ‘πράσινο φως’ για την εξασφάλιση 285 εκατ. Ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας, 267 εκατ. Ευρώ σε δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, 230 εκατ. Ευρώ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μέρος αυτού του προγράμματος είναι και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας».
Σχετικά με το νέο μοντέλο Διαχείρισης των Απορριμμάτων, το άρθρο τονίζει ότι «η έγκριση του 2ου αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ… αποτέλεσε την αρχή ενός κεντρικού σχεδιασμού που είχε στόχο την ανατροπή του καθεστώτος που επικρατεί στη Φυλή. Παράλληλα, προωθούνται και τα Τοπικά Σχέδια διαχείρισης, τα οποία θα κατατεθούν στην Περιφέρεια έως τη 15η Σεπτεμβρίου και θα στοχεύουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών και από τους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής».
Κατόπιν, το άρθρο εστιάζει, υπό τον μεσότιτλο «Το κοινωνικό πρόσημο», στις δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει η νέα Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με τους Δήμους, τα αρμόδια Υπουργεία, την Εκκλησία και φορείς πολιτών. Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, το άρθρο αναφέρεται στις οκτώ Συμπράξεις στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια στο πλαίσιο τους Προγράμματος «Επισιτιστικής Συνδρομής και βασικής υλικής συνδρομής για το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας για απόρους», με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας στους 66 Δήμους του λεκανοπεδίου, αλλά και στο πρόγραμμα διανομής 60 τόνων οπωροκηπευτικών στους κατοίκους του Περάματος.
Στο τιμόνι της Περιφέρειας ως το 2019
Τέλος, το άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι «η συμπλήρωση ενός έτους από ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής από τη Ρένα Δούρου και την παράταξη ‘Δύναμη Ζωής’ συνέπεσε με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και την επίτευξη της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου». «Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες των ‘Επικαίρων’, η Ρένα Δούρου θα τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση και θα παραμείνει στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής μέχρι το 2019, πράγμα το οποίο τόνισε και ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου», τονίζεται. «Στόχος της, εξάλλου είναι η αθόρυβη δουλειά, με συνέπεια και διαφανείς διαδικασίες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και διάθεση προσωπικής προβολής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου