Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τηλεπλασιέ πολιτικής αλητείας



Με βασικό εκπρόσωπο τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο τηλεοπτικός υπερπατριωτισμός επαναλαμβάνει τη γνωστή συνταγή: εθνικιστική πλειοδοσία, δουλικότητα στους ξένους προστάτες και συμπεριφορά πολιτικού υπόκοσμου.

Στα εύφορα εδάφη της ημετέρας πατρίδος ανθεί σταθερά ένα ιδιαίτερο είδος υπερπατριωτισμού. Η ιδιαιτερότητά του δεν έγκειται στην εθνικιστική πλειοδοσία και τη συκοφάντηση ως προδοτικής κάθε αντίθετης φωνής  –χαρακτηριστικά που απαντώνται σε όλους τους ανά την υφήλιο υπερπατριωτισμούς. Είναι ο διαχρονικός συνδυασμός της εθνικιστικής μαγκιάς με το τσατσιλίκι στους ξένους προστάτες καθώς και με τον υποκοσμιακό κουτσαβακισμό, που καθιστά ιδιαίτερο τον καθ’ ημάς υπερπατριωτισμό. Το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό (οι εθνικιστές του στρατηγού Πετέν συγκρότησαν ένα από τα πλέον δουλοπρεπή στους Ναζί δωσιλογικά καθεστώτα), αλλά μόνο στην Ελλάδα έχει επιδείξει τόση αντοχή στο χρόνο.
Από τους πατέρες του έθνους που έδιναν στα κόμματά τους τα ονόματα των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, έως τους μεγαλοϊδεάτες που επιδίωκαν την κατάληψη της Άγκυρας την ώρα που εκτελούσαν πειθήνια τις εντολές του Λόιντ Τζορτζ·  και από τους ταγματασφαλίτες που χάριν της Ελλάδας πολέμαγαν στο πλευρό των Γερμανών εναντίον της Αντίστασης, έως τους αμερικανολάγνους εθνικόφρονες της μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου, ο ελληνικός υπερπατριωτισμός πάει σταθερά χεράκι χεράκι με την υποτέλεια, την ίδια στιγμή που μετέρχεται κάθε είδους υποκοσμιακή πρακτική –το παρακράτος είναι συνώνυμο της ακροδεξιάς.
Ο τηλεοπτικός υπερπατριωτισμός, που συνιστά την πλέον πρόσφατη εκδοχή του φαινομένου, μπορεί να στηρίζεται στα σύγχρονα τεχνικά μέσα, εντούτοις, δεν καινοτομεί ούτε ως προς το πολιτικό περιεχόμενο του ούτε ως προς τις μεθόδους που υιοθετεί. Με βασικό εκπρόσωπο τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο τηλεοπτικός υπερπατριωτισμός επαναλαμβάνει τη γνωστή συνταγή: εθνικιστική πλειοδοσία, δουλικότητα στους ξένους προστάτες και συμπεριφορά πολιτικού υπόκοσμου.
Η προτροπή του Άδωνι στους πολίτες να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά την επιτομή της παλιάς υπερπατριωτικής συνταγής. Προ του κινδύνου που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα αν βγει μια κυβέρνηση που δεν θα ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική της Μέρκελ, ο Άδωνις καλεί τους πολίτες σε ένα πρωτοφανές οικονομικό σαμποτάζ, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην καταστροφή. Προκειμένου να προσποριστεί πολιτικά οφέλη η Νέα Δημοκρατία, δεν πειράζει να διαλυθεί πλήρως η οικονομία. Προκειμένου να διασωθεί «το κόμμα του νόμου και της τάξεως», δικαιολογείται  μια καταφανώς παράνομη προτροπή σε σαμποτάζ. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί το «εθνικό συμφέρον» (που για τον Άδωνι ταυτίζεται με την πολιτική της καγκελαρίου), ας γίνει σκόνη και θρύψαλα η πραγματική χώρα.
Η πολιτική αλητεία στον υπερθετικό βαθμό.
ΠΗΓΗ: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου