Απέναντι από την «ελεύθερη πολιορκημένη», από τους τζιχαντιστές του ISIS, κουρδική πόλη Κομπάνι, παγκόσμιο σύμβολο ανεξιθρησκείας, άμεσης δημοκρατίας και ισοτιμίας των φύλων, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτή Β΄ Αθήνας, υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του προέδρoυ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αποστολής του Κόμματος της Ευρωπαΐκής Αριστεράς στην Νοτιοανατολική Τουρκία, που διοργανώθηκε από τα κόμματα της Τουρκικής Βουλής HDP και ODP, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ,  επισκέφθηκε από την Τρίτη την πόλη Σουρούτς και τα γύρω χωριά στα τουρκoσυριακά σύνορα.
Η επίθεση των τζιχαντιστών ενάντια στο Κομπάνι είχε σαν συνέπεια, η πόλη και τα γύρω χωριά της ν'  αδειάσουν από ανθρώπους. Από τους 200.000 αμάχους, που πέρασαν τα σύνορα προς την Τουρκία, οι μισοί  έμειναν στην περιοχή του Σουρούτς απέναντι απ'  το Κομπάνι με την προσδοκία ότι οι υπερασπιστές της πόλης τελικά θα νικήσουν και οι ίδιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν έστω και στα ερείπια των σπιτιών τους: Μέσα σε 40 μέρες μια «πόλη» 100.000 προσφύγων προστέθηκε σε άλλο τόσο πληθυσμό του Σουρούτς και των γύρω χωριών, δημιουργώντας μιας εκρηκτική κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη (Νομάρχη) και με εκπροσώπους της AFAD (κρατική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας) κι επισκέφτηκε τα δύο στρατόπεδα υπό την ευθύνη της, στα οποία ζουν 6.700 άνθρωποι. Συναντήθηκε επίσης με την, εκλεγμένη με το HDP, δήμαρχο της πόλης και με τον τοπικό βουλευτή της Περιοχής Βαν του HDP, καθώς και με εκπροσώπους και εθελοντές του δημοτικού στρατοπέδου «Αρίν Μιρχάν», που φιλοξενεί 4.000 πρόσφυγες, ενώ ο δήμος του Σουρούτς φροντίζει συνολικά για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε στρατόπεδα και φιλοξενούμενους σε σπίτια.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας μίλησαν επίσης με οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούντα από οικογένειες της περιοχής και συμμετείχαν σε συσκέψεις με θέμα τις αυξανόμενες ανάγκες μπροστά και στον επερχόμενο χειμώνα: Οι πρόσφυγες από το Κομπάνι έχουν τεράστιες ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα, χειμωνιάτικα ρούχα και θερμάστρες, ενώ οι πλαστικές σκηνές τους είναι ακατάλληλες για το χειμώνα. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά όλων των ηλικιών και οι ηλικιωμένοι. Την ίδια στιγμή, πέραν της Ερυθράς Ημισελήνου, δεν υπάρχει ουσιαστική δραστηριοποίηση διεθνών οργανισμών στην περιοχή.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και με τους αντιπρόσωπους των άλλων κομμάτων, που συμμετείχαν στην αποστολή της Ευρωπαΐκής Αριστεράς, εκφράσανε τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των υπερασπιστών του Κομπάνι και στις προσπάθειες για την οργάνωση της  διεθνούς στήριξής του. «Είναι ανάγκη να επιτραπεί η ουσιαστική υποστήριξη του αγώνα μέσω της Τουρκίας, που έχει  μεγάλες ευθύνες για την τύχη της πόλης», τονίζει η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρειάζεται να παράσχουν ουσιαστική βοήθεια στους πρόσφυγες της περιοχής, παίρνοντας υπόψη τις ζωτικές ανάγκες για καταλύματα κατάλληλα για βροχές και κρύο, για ασθενοφόρα και για την οργάνωση νοσοκομείων και σχολείων μέσα στους καταυλισμούς. Να υποστηριχθεί η επιτόπια ενεργητική δραστηριοποίηση του ΟΗΕ και της Unicef».
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στην Ελλάδα θα εκδηλωθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού για τις ανάγκες των προσφύγων από το Κομπάνι, παρ'  όλο που η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται η ίδια σε βαθειά κρίση.
Παράλληλα, τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν:
- Την ανάγκη ανάληψης διεθνών πρωτοβουλιών και από πλευράς Ελλάδας, ώστε να κληθεί η διεθνής κοινότητα  να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί ως προς το αυξανόμενο προσφυγικό ρεύμα από την Συρία – 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Τουρκία, απ'  τους οποίους ένα μέρος θα καταλήξει στην Ελλάδα -, τόσο σε επίπεδο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και, οι χώρες του Βορρά, επίσης με την αποδοχή προσφύγων.
- Την ανάγκη καταδίκης και διεθνούς απομόνωσης των κύκλων στην περιοχή που υποστηρίζουν την ISIS.
- Την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του καταστροφικού εμφυλίου στη Συρία.
«Το Κομπάνι δεν πρέπει να πέσει! Το Κομπάνι πρέπει να νικήσει!», διαμηνύει η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.