Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟ 200 ΕΥΡΩ Η ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ!


Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*
Κατώτατες συντάξεις από 200 έως 400 ευρώ, σε ένα πλήρως ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα κατά τα πρότυπα της ιδιωτικής ασφάλισης, προβλέπονται από το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία σημειώματα που συνεχίζουν να ανταλλάσσουν κυβέρνηση και τρόικα.
Η λεγόμενη και βασική σύνταξη, η οποία χορηγείται με τη συμπλήρωση των ελάχιστων χρόνων ασφάλισης, που αυξάνονται από 15 σε 20, τριχοτομείται και ανάλογα με τα χρόνια εργασίας θα κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ.
Αναλυτικά, οι κατώτατες συντάξεις στο ΙΚΑ, που σήμερα κατά το 1/3 χρηματοδοτούνται από το κράτος στο πλαίσιο της προνοιακής αλληλεγγύης, τριχοτομούνται για όσους έχουν έως και 20 χρόνια εργάσιμου βίου, καθώς θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η λεγόμενη αναλογική σύνταξη.
Έτσι όσοι συμπληρώνουν λιγότερα από 15 χρόνια που απαιτούνται σήμερα για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης θα λάβουν ένα επίδομα αντίστοιχο του σημερινού ΕΚΑΣ (ανώτερο όριο 220 ευρώ) που στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού θα ενταχθεί στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Δηλαδή δεν θα παίρνουν σύνταξη, αλλά το προνοιακό επίδομα (ΕΕΕ) που θα λαμβάνουν και οι ανασφάλιστοι ή όσοι έχουν ελάχιστα χρόνια εργασίας.

Όσοι συμπληρώνουν από 15 έως 19 έτη εργασίας θα λαμβάνουν πλήρως αναλογική - ανταποδοτική σύνταξη, που όχι μόνο θα είναι κάτω από τα σημερινά επίπεδα (487 ευρώ), αλλά και κάτω από την Εθνική Σύνταξη των 360 ευρώ που καθιερώνεται από την 1.1.2015.
Τέλος, όσοι συμπληρώνουν 20ετία θα δικαιούνται μέρος της εθνικής σύνταξης (η πλήρης καταβολή του ποσού προβλέπεται μετά το 2025) συν την αναλογική σύνταξη με βάση τα χρόνια εργασίας τους.
Έτσι, η κατώτατη σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα "τριχοτομείται" και θα αντιστοιχεί σε προνοιακό επίδομα που θα ξεκινάει από τα 200 ή τα 220 ευρώ (μέχρι 15 χρόνια), θα φθάνει περίπου στα 300 ευρώ στην ενδιάμεση κατηγορία και θα έχει "ταβάνι" τα σημερινά 480 ευρώ για 20 χρόνια δουλειάς!
Η τριχοτόμηση των κατώτατων συντάξεων επιβεβαιώνεται και στο e-mail που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα, όπου αναφέρεται: «Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές θα συνδεθούν με τις εισφορές τους». Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δεν κατάφερε, την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, να αντικρούσει τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο όταν ο τελευταίος ανέγνωσε το απαντητικό e-mail της κυβέρνησης προς την τρόικα. Έτσι, όσοι βρεθούν εν μέσω των παλαιών και νέων ορίων για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης (μεταξύ 15 και 20 ετών) θα λαμβάνουν μόνο το αναλογικό (οργανικό) τμήμα της κατώτατης σύνταξης, που αντιστοιχεί μόνο σε εισφορές και ανέρχεται σήμερα στα 320 ευρώ και χωρίς βέβαια ΕΚΑΣ που καταργείται για όλους τους συνταξιούχους από το 2016!
Όπως είναι προφανές, οι νέες παρεμβάσεις αλλάζουν πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα, που από αναδιανεμητικό όπως ήταν τα τελευταία εξήντα χρόνια γίνεται πλήρως ανταποδοτικό - κεφαλαιοποιητικό και θα λειτουργεί όσον αφορά στις παροχές όπως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Σε αυτή την κατεύθυνση, της πλήρους κεφαλαιοποιητικής λειτουργίας, εντάσσεται και το Ταμείο των Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) καθώς υπουργείο Εργασίας και τρόικα καταλήγουν ότι ο υπολογισμός των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα γίνεται με βάση τον τζίρο, δηλαδή το πραγματικό τους εισόδημα, και όχι με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες, όπως ισχύει σήμερα. Αποτέλεσμα οι συντάξεις -κυρίως οι κατώτατες, που χορηγούνται σήμερα με χρηματοδότηση του κράτους κατά 220 ευρώ- να κινδυνεύουν άμεσα με δραματική μείωση. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί πλήρως το 2017, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η ενιαία πλατφόρμα είσπραξης εισφορών - φόρων από τις εφορίες.
*Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου