Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ!

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Σάββα Ρομπόλη για το μέλλον του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Πρόβλεψη - «βόμβα» για το μέλλον του Ασφαλιστικού, μετά τις ολέθριες μνημονιακές παρεμβάσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών και τη δραματική μείωση των αποθεματικών των Ταμείων, πραγματοποίησε ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββας Ρομπόλης.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, o Σάββας Ρομπόλης, που στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε για κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος μέσα σε ένα χρόνο (!), αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις και δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ενίσχυσης των εισφορών. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι από το 2015 θα συρρικνωθούν σε δραματικό επίπεδο οι επικουρικές συντάξεις και η κατώτατη σύνταξη θα μειωθεί κάτω από το ποσό των 360 ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση.
Όπως σημειώνει ο Σ. Ρομπόλης, από το 2023 μέχρι το 2028 θα αρχίσουν να παίρνουν σύνταξη αυτοί που γεννήθηκαν την πενταετία 1960 – 1965. Και στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο γεννήθηκαν 770.000 άτομα. Εκτιμούμε ότι από αυτούς, οι μισοί θα μπορούν να πάρουν σύνταξη. Ακόμη χειρότερα οι γενιές που θα πάρουν σύνταξη μετά από 25 ή 30 χρόνια, δηλαδή οι σημερινοί 20ρηδες και 30αρηδες, οι συντάξεις τους σε παρούσες αξίες θα είναι 460 ή 470 ευρώ, αν έχει αυξηθεί το ΑΕΠ!
Σύμφωνα με τον Σ. Ρομπόλη:
*Το νέο σύστημα που θα καθιερωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, στην ουσία μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τις μειώσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2010 και μετά. Πριν το 2009, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ με 35 έτη ασφάλισης, και σε μια κλάση με περίπου 1.700 – 2.000 ευρώ εισόδημα, έπαιρνε κύρια σύνταξη 1.400 – 1.450 ευρώ. Μετά τις αλλαγές που καθιερώνονται από το 2015 θα πάρει 1.065 ευρώ!
*Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το Κράτος θα χρηματοδοτεί τα 360 ευρώ και μετά θα λέει «τελειώσαμε, κάντε ό,τι θέλετε». Για αυτό έρχεται και ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, είτε με τα επαγγελματικά ταμεία, είτε εάν είναι ΝΠΔΔ βάζει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».
Μας μένει ένας χρόνος!
Η κατάσταση έχει φτάσει ξανά σε οριακό σημείο! Το αποθεματικό κεφάλαιο, μετά και από το PSI, είναι μόνο 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μπορεί να καλύψει μόλις 2 μηνών συντάξεις, κύριες και επικουρικές, επομένως το κύριο πρόβλημα είναι η ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου. Το έτος κρίσης είναι το 2016 (πήρε παράταση μόλις 2 έτη παρά τις επώδυνες παρεμβάσεις), κατά το οποίο το Σύστημα θα πρέπει να πάρει επιπλέον από τις εισφορές και την κρατική επιχορήγηση 950 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα χρειάζεται 1,8 δισ. ευρώ, το 2019 επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ και φτάνει το 2023 στα 3,8 δισ. ευρώ, όπου τότε αρχίζει το φαινόμενο του «baby boom».
Προς εξαφάνιση οι επικουρικές!
Στην ερώτηση αν οι συγχωνεύσεις όλων των Ταμείων, κύριων και των επικουρικών στο ΙΚΑ, είναι η λύση στο πρόβλημα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, σημειώνει: «Με τη συγχώνευση των ταμείων επικουρικής σύνταξης και προνοιακών παροχών, δρομολογείται η μείωση και προετοιμάζεται το έδαφος για την ενιαιοποίηση των παροχών κύριας σύνταξης προς τα κάτω. Μια σειρά ταμεία που σήμερα έχουν παροχές μεγαλύτερες του ΙΚΑ θα κατατείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα, στα οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Επιπλέον, η ένταξη των επικουρικών στη νέα οργανωτικολειτουργική υπερδομή διαμορφώνει τους όρους σταδιακής ενσωμάτωσης των επικουρικών συντάξεων και του αποθεματικού τους κεφαλαίου στην κάλυψη των ελλειμμάτων της κύριας σύνταξης. Αυτό σημαίνει σοβαρή υπονόμευση της αρχής της ανταποδοτικότητας από τη στιγμή που οι διαμορφούμενες παροχές θα είναι σημαντικά λιγότερες από το κεφάλαιο των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών που καταβλήθηκε καθ' όλη την περίοδο του εργασιακού βίου. Η στρατηγική αυτή θα επιδεινώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και αποσκοπεί στην κάλυψη του ελλείμματος από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, που σε σχέση με το 2009 αντιστοιχεί σήμερα σχεδόν στο 50%».

Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/537329/meta-to-2020-oi-misoi-den-tha-paroyn-syntaxi#ixzz3N7M5CI00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου