Υπάρχει μία συνδικαλιστική παράταξη που τους τελευταίους μήνες δεν αισθάνεται ιδιαίτερα ασφαλής κι αυτό γίνεται φανερό από την αγωνία της μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί μακριά από τα στεγανά, την αδιαφάνεια και τα κλειστά κυκλώματα του παρελθόντος.

Μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, την αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια Αττικής και την πολιτική στροφή της νέας αρχής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάποιοι εμφανίζονται περισσότερο απογοητευμένοι ακόμη κι από τους ίδιους τους επιχειρηματίες που βλέπουν να χάνονται τα εκατομμύρια των ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ Συνεργασίας (η μία από τις δύο ΠΑΣΚΕ) στο Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ είναι αυτή που δεν μπορεί ακόμα να συμβιβαστεί με την ιδέα της αντικατάστασης του Γιάννη Σγουρού από τη Ρένα Δούρου τόσο στο τιμόνι της Περιφέρειας όσο και στην προεδρία του διαβαθμιδικού συνδέσμου για τα απορρίμματα. Αρχικά ως «αγανακτισμένοι» και εσχάτως ως «διωκόμενοι», οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στον ΕΔΣΝΑ, γνωστοί και ως «ομάδα των τεσσάρων», έχουν επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό αντάρτικο εναντίον της νέας περιφερειακής αρχής, προεξέχοντος του προέδρου των εργαζομένων στη χωματερή της Φυλής και πρόεδρου του σωματείου Γιώργου Ζαχαρόπουλου. Πρόκειται για τον άνθρωπο που, μετά την ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από τη διοίκηση Σγουρού για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών, πρόχωρησε σε σειρά συνεντεύξεων που εξέφραζε την ανησυχία του για το τι θα γίνει με τα σκουπίδια που διακαώς θέλουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Η «αγανάκτησή» του, μάλιστα, φιλοξενήθηκε πρόθυμα στο παρελθόν από εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, που έσπευσαν να του δώσουν χώρο και χρόνο για θέσεις τύπου «παρέλαση σκουπιδιών» και «εξαγωγή απορριμμάτων στην Κίνα».
Ο κ. Ζαχαρόπουλος, που εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ κατηγορούν ως μόνιμο απεργοσπάστη και συνεργάτη των ΜΑΤ σε παλαιότερες κινητοποιήσεις των συναδέλφων του στο Γραμματικό, εμφανίζεται τώρα ως «διωκόμενος». Αφορμή για τη νέα επίθεση του ίδιου και της παράταξής του στο πρόσωπο της Ρένας Δούρου ήταν η μετακίνησή του από το λογιστήριο στη διεύθυνση προσωπικού (για το οποίο ο ίδιος επί χρόνια παραπονιόταν ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του). Η μετακίνηση αυτή, που εμφανίζεται ως «δίωξη για τη συνδικαλιστική του δράση», προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από τους ίδιους τους συναδέλφους του κ. Ζαχαρόπουλου, μια και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, είναι ο επικεφαλής μιας παράταξης που «τα μαύρα χρόνια των Μνημονίων, που ο κλάδος μάτωσε από τις απεργίες, δεν έχει χάσει ούτε ένα απεργιακό μεροκάματο».
Στην αντίπερα των «διωκόμενων» όχθη το μήνυμα της νέας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ προς τα υπολείμματα της σκοτεινής περιόδου είναι σαφές: είτε το θέλουν είτε όχι, ο Σύνδεσμος θα επιτελέσει την αποστολή του. Προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Αφήνοντας πίσω του τη φαυλότητα του χθες, τη διαφθορά και τη σήψη ενός μηχανισμού που απαξίωνε συστηματικά το ανθρώπινο δυναμικό του Συνδέσμου. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν κύκλοι της Περιφέρειας, για τους «αγωνιστές» που κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους με τη νέα διοίκηση οι μόνες τους ανησυχίες ήταν τα εξής θέματα: «παρουσία τρίτων ατόμων στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής, παροχή σε χρήμα του αναλογούντος γάλακτος που δεν χορηγήθηκε στους νόμιμους δικαιούχους, υπερωρίες εργαζομένων, το σοβαρό θέμα που δημιουργήθηκε σε μετατάξεις συναδέλφων μετά την απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.λπ.», ξεχνώντας να πουν έστω και το παραμικρό για τις περίφημες «διώξεις» τις οποίες κράτησαν για την οργισμένη τους ανακοίνωση και φυσικά εκ των υστέρων.

Πέτρος Κατσάκος
 http://www.avgi.gr/article/5136885/edsna-pros-autoklitous-uperaspistes-ton-dikaiomaton-ton-ergazomenon