Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει νέα πνοή στους ευρωπαϊκούς λαούς» Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, στη γαλλική «La Tribune»




Η έγκυρη οικονομική γαλλική εφημερίδα La Tribune φιλοξενεί στον ιστότοπό της συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής,  Ρένας Δούρου στον δημοσιογράφο Romaric Godin με τον τίτλο «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει νέα πνοή στους ευρωπαϊκούς λαούς». Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
·                «Όσοι καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ανευθυνότητα, είναι οι ίδιοι που ευθύνονται  για την ηθική, πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα».

·                «Εμμένουμε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, όχι με μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως έπραξε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θέτοντας τις βάσεις για έναν δημόσιο τομέα ικανό να λειτουργεί ως καθοριστικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
·                «Στην Περιφέρεια Αττικής, επιχειρούμε, όπως έχω ήδη τονίσει, αλλαγή υποδείγματος: εργαζόμαστε σκληρά, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανάκαμψη της οικονομίας στην περιφέρεια που έχει πληγεί σοβαρότερα από την οικονομική κρίση, όπου η ανεργία ανέρχεται σε 30%».
·                «Δώσαμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής προβλέφθηκε ειδικό κονδύλι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, μόλις ξεκινήσαμε το σημαντικό έργο της ριζικής μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής».


  • «Όσον αφορά την επεξεργασία των απορριμμάτων, θα οδηγήσουμε την Αττική στον 21ο αιώνα, δεδομένου ότι, σήμερα, η υφιστάμενη κατάσταση παραπέμπει  μάλλον σε χώρες του τρίτου κόσμου».
  • «Πρόκειται για γενικότερο ερώτημα σχετικά με την κρίση της δημοκρατίας. Μια κρίση πολιτικής νομιμοποίησης που πλήττει ολόκληρο το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Μια κρίση που υπονομεύει, ακόμη και πριν την κρίση χρέους, το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Εξ ου και η επείγουσα ανάγκη για μια δημοκρατική επαναθεμελίωση της Ένωσης».
  • «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές, αρχικά στη Νότια Ευρώπη. Θα δώσει νέα πνοή σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Γιατί θα δείξει έμπρακτα πως η πολιτική μπορεί να ασκηθεί και με διαφορετικό τρόπο, πως υπάρχουν κι άλλες πολιτικές πέραν των πολιτικών λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Των πολιτικών που σκοτώνουν την απασχόληση και την ανάπτυξη».
  • «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση στη βάση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας — απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματός μας».


Ακολουθεί η μετάφραση της συνέντευξης:
La Tribune, 19 Ιανουαρίου 2015
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει νέα πνοή στους ευρωπαϊκούς λαούς»
Η Ρένα Δούρου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγμένη Περιφερειάρχης Αττικής (η διοικητική περιφέρεια της Αθήνας), από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ημερομηνία αναλήψεως των καθηκόντων της.

Η Ρένα Δούρου, του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Αττικής, της πολυπληθέστερης περιφέρειας της Ελλάδας. Εξηγεί στην «La Tribune» τη δράση της, τον τρόπο διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την άποψή της σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα.
Μπορείτε να μας πείτε τι άλλαξε στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με τη νίκη σας;
Υπάρχει ένα ‘πριν’ κι ένα ‘μετά’ την 1η Σεπτεμβρίου 2014, όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας. Ένας νέος άνεμος έπνευσε τόσο σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας. Προχωράμε στη διαχείριση της διοίκησης με νέο τρόπο, κι αυτό είναι προφανές.


Πολλοί παρατηρητές επικρίνουν την «ανευθυνότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πολιτικός που έχει εκλεγεί από το κόμμα αυτό, πώς σχολιάζετε αυτή την κριτική;
Πρόκειται για τεράστια υποκρισία. Αυτοί που μας καταλογίζουν ανευθυνότητα είναι οι ίδιοι που ευθύνονται  για την ηθική, πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα.  Οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας και οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν σήμερα τη χώρα, εναλλάσσονταν στην εξουσία για περισσότερα από σαράντα χρόνια και δημιούργησαν ένα σύστημα διεφθαρμένο, βασισμένο σε πελατειακές σχέσεις, με μοναδικό σκοπό να διατηρήσουν τους μοχλούς της εξουσίας. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που προτίθεται να εισαγάγει ένα νέο υπόδειγμα άσκησης της εξουσίας.
Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση στην ανάγκη ανοικοδόμησης του κράτους και καταπολέμησης της διαφθοράς. Η Αττική μπορεί να αποτελέσει « πρότυπο » ή «εργαστήρι» της βούλησης αυτής;
Εμμένουμε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, όχι με μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως έπραξε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θέτοντας τις βάσεις για έναν δημόσιο τομέα ικανό να λειτουργεί ως καθοριστικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μια ανασυγκρότηση βασιζόμενη στην ανάγκη να τεθεί τέλος στην ανθρωπιστική κρίση βοηθώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ένδεια— και είναι πολλοί-, αλλά και στην ανάγκη τόνωσης της οικονομίας μας που έχει παραμείνει στάσιμη λόγω της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης. Στην Περιφέρεια Αττικής, επιχειρούμε, όπως έχω ήδη τονίσει, αλλαγή υποδείγματος: εργαζόμαστε σκληρά, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανάκαμψη της οικονομίας στην περιφέρεια που έχει πληγεί σοβαρότερα από την οικονομική κρίση, όπου η ανεργία ανέρχεται σε 30%.
Ποιες είναι οι μεγάλες αποφάσεις που λάβατε από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Περιφερειάρχης Αττικής το περασμένο έτος;
Δώσαμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής προβλέφθηκε ειδικό κονδύλι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, μόλις ξεκινήσαμε το σημαντικό έργο της ριζικής μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Μόλις ακυρώσαμε το έργο κατασκευής των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων, ενός έργου το οποίο ήταν αντίθετο στη νομοθεσία της ΕΕ και, από το 2012,  στην ελληνική νομοθεσία. Όσον αφορά την επεξεργασία των απορριμμάτων, θα οδηγήσουμε την Αττική στον 21ο αιώνα, δεδομένου ότι, σήμερα, η υφιστάμενη κατάσταση παραπέμπει  μάλλον σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Τι σχέδια έχετε για το υπόλοιπο της θητείας σας;
Πέρα από τον προαναφερθέντα κρίσιμο στόχο, θέλουμε να μετατρέψουμε την Περιφέρειά μας σε αποτελεσματικό εργαλείο παραγωγικότητας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτόν, για παράδειγμα, σκοπεύουμε να ενεργήσουμε μέσω του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής, το οποίο εγκρίθηκε πριν από μερικές ημέρες.
Πώς αντιλαμβάνεστε τις πιέσεις από την Ευρώπη και τη Γερμανία σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία;
Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά στις σχέσεις μεταξύ δύο ή τριών κρατών. Πρόκειται για γενικότερο ερώτημα σχετικά με την κρίση της δημοκρατίας. Μια κρίση πολιτικής νομιμοποίησης που πλήττει ολόκληρο το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Μια κρίση που υπονομεύει, ακόμη και πριν την κρίση χρέους, το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Εξ ου και η επείγουσα ανάγκη για μια δημοκρατική επαναθεμελίωση της Ένωσης.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Απολύτως. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές, αρχικά στη Νότια Ευρώπη. Θα δώσει νέα πνοή σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Γιατί θα δείξει έμπρακτα πως η πολιτική μπορεί να ασκηθεί και με διαφορετικό τρόπο, πως υπάρχουν κι άλλες πολιτικές πέραν των πολιτικών λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Των πολιτικών που σκοτώνουν την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το κλίμα που επικρατεί σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ;
Πρόκειται για τεταμένη εκστρατεία, λόγω της στρατηγικής της έντασης που υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία ελπίζει ότι έτσι θα τρομάξει τους πολίτες και θα τους αποτρέψει από το να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαμένος κόπος προφανώς, καθώς οι πολίτες έχουν ήδη πάρει την απόφασή τους: επιθυμούν ένα νέο δρόμο για τη χώρα. Το δρόμο της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.
Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις 25 Ιανουαρίου;
Ο ελληνικός λαός θα μας δώσει όλα τα μέσα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο όπου την οδήγησαν οι πολιτικές των συντηρητικών και των σοσιαλιστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση στη βάση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας — απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματός μας.


Ποια ήταν η αντίδρασή σας στις πρόσφατες επιθέσεις στη Γαλλία και στη λαϊκή κινητοποίηση που επακολούθησε;
Ο σκοταδισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, περισσότερο ή λιγότερο βίαιες. Η δολοφονική επίθεση στην Charlie Hebdo είναι ενδεικτική του κινδύνου που γεννά ο φανατισμός και των αδυναμιών των σημερινών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των κοινωνιών που αισθάνονται ηθικά αποπροσανατολισμένες.
Ο σύνδεσμος για τη συνέντευξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου