Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Δ. Παύλου Μελά: Μια πολύ καλή πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων από πρωτοβουλία πολιτών



Σε ενημέρωση – εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης 26 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο ¨Χρήστος Τσακίρης¨, μέλη πρωτοβουλίας πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και προσκεκλημένοι τους παρουσίασαν σε πλήθος κόσμου, την άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη πρότασή τους για τη δημόσια - κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο τους.
Η Κατερίνα Μοσχούλα, φοιτήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ και ο Μιχάλης Σπάσος εκπαιδευτικός - μηχανικός, από την πρωτοβουλία των πολιτών, στην αρχή ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το πώς εκκολάφτηκε η πρωτοβουλία αυτή, τι σημαίνει δημόσια - κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων, πως μπορεί αυτή να εφαρμοστεί στο Δήμο Παύλου Μελά και τι οφέλη μπορεί να προσφέρει σε πολίτες και στο δήμο.
Τα μέλη ανέφεραν ότι ¨Η βασική ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός αστικός συνεταιρισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου ο βασικός στόχος θα είναι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και ο κάθε πολίτης θα συμμετέχει ισότιμα με μία μετοχή – μέρισμα και δικαίωμα μίας ψήφου στις αποφάσεις. Ο ρόλος των πολιτών θα είναι να συμμετέχουν ενεργά στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τους (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση), και να  αποφασίζουν πως θα συλλέγονται, που θα πουλιούνται και που θα πηγαίνουν τα οφέλη και όχι απλά να είναι ακροατής συλλογής ανακυκλούμενων υλικών.
Δηλαδή οι ίδιοι οι πολίτες θα έχουν την κατάσταση της διαχείρισης των ανακυκλούμενων στα χέρια τους.
Υπενθύμισαν στους ακροατές, ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός της Θεσσαλονίκης για τα απορρίμματα, έχει αποτύχει, καθώς δεν προέβλεπε στην ορθή διαχείριση, παρά μόνο στη συμπίεση (βλέπε ΣΜΑ Ευκαρπίας), στην από εκεί ταφή τους (ΧΥΤΑ Μαυροράχης) ή καύση τους (Εργοστάσια καύσης) με μηδενικά οφέλη για τους δήμους και τους δημότες.
Στο εγχείρημά τους για τη δημόσια και κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων ζήτησαν τη βοήθεια:
 1. του Δήμου Παύλου Μελά, με δύο τρόπους: α) να προχωρήσει στο σχεδιασμό δημοτικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων που θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της τοπικής αρχής για να διευκολύνει την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και β) με την παροχή σε 1η φάση υλικοτεχνικής υποδομής για να βοηθήσει το όλο εγχείρημα. Έτσι θα αποδείξει ότι συμβάλλει στη διαδικασία της μείωσης των απορριμμάτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ και στην προσπάθεια των δημοτών για το παραπάνω εγχείρημα.
2. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την έκδοση ενός νέου εθνικού σχεδιασμού, που και επίσημα θα αναφέρει και θα υποστηρίζει την αποκεντρωμένη δημόσια και κοινωνική διαχείριση απορριμμάτων ( όπως έχει ήδη ακουστεί από κυβερνητικά πρόσωπα)
3. των απλών πολιτών, για να γίνουν κοινωνοί της ιδέας, μέτοχοι και πολλαπλασιαστές της, έτσι ώστε σε μία συνέλευση που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί το καταστατικό και να ξεκινήσουν τη δράση.
4. της εκπαιδευτικής κοινότητας και των ενώσεων γονέων και κηδεμόνων, για να αγκαλιάσουν αυτήν την πρωτοβουλία, και να γίνουν κοινωνοί της μέσα από τις σχολικές μονάδες.
5. των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης καθώς και του κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελ. Κορδελιού και Βερτίσκου, που θα εκπαιδεύσουν με προγράμματα και δράσεις τους μαθητές στην ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέλος σημείωσαν ότι η ταυτόχρονη επίτευξη των 3 βασικών παραμέτρων :
Α. Εκπαίδευση – Ενημέρωση
Β. Ανταποδοτικότητα
Γ. Σεβασμός στο Περιβάλλον
Θα επιφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, αφού θα γίνεται ταυτόχρονα ενημέρωση - εκπαίδευση των πολιτών αλλά και των μαθητών πάνω στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και των οφελών της, στη συνέχεια θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στους χώρους των σχολείων ή των γειτονιών τους στη διαλογή στην πηγή και στην κομποστοποίηση, που θα επιφέρει ανταποδοτικότητα στα ίδια τα σχολεία, στους πολίτες και στο δήμο. Φυσικά όλα αυτά θα αποδίδουν και τον απαραίτητο σεβασμό στο Περιβάλλον.
Η ανταποδοτικότητα και το που θα πηγαίνει, θα αποφασίζεται σε συνελεύσεις από τα μέλη του συνεταιρισμού. Ένα μεγάλο μέρος μπορεί να πηγαίνει στα σχολεία, ένα άλλο μέρος σε φτωχές οικογένειες, σε απασχόληση εργατικού δυναμικού που θα βοηθούν στη διαχείριση, στους ίδιους τους πολίτες κλπ. Εφόσον θα υπάρχει και δραστική μείωση των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή στο ΧΥΤΑ, ο δήμος θα μπορεί να προχωρήσει και σε γενναία μείωση των δημοτικών τελών αφού θα γλυτώσει τέλη ταφής αλλά και δρομολόγια και έξοδα κίνησης.
Στον επίλογο τους τα μέλη της πρωτοβουλίας, ανέφεραν ότι η μέρα αυτή, είχε το χαρακτήρα της ενημέρωσης της πρωτοποριακής ιδέας προς το ευρύ κοινό, να συλλέξουν απορίες, συμβουλές για να βελτιωθεί το εγχείρημα και ότι θα προσδοκούν να ξεκινήσει άμεσα η πρωτοβουλία αυτή, βρίσκοντας αρωγούς με ενεργή συμμετοχή όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι προσκεκλημένοι της πρωτοβουλίας.
 Η κ. Μουταφίδου Βάσω, εκπαιδευτικός, ανέφερε ότι "το πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να λέμε να κάνουμε ανακύκλωση, αλλά να κάνουμε με τα παιδιά ανακύκλωση. Το σημαντικό είναι τα παιδιά με βιωματική εκπαίδευση αυτά που μαθαίνουν στη θεωρία να τα βλέπουν στην πράξη και να γίνουν ενεργοί πολίτες, μεταφέροντας και τη γνώση στα σπίτια τους"
Ο κ. Σάκης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου, αφού μίλησε θετικά για την πρωτοβουλία αυτή, ανήγγειλε ότι είναι στα σκαριά ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που συμφωνεί και μπορεί να συμβαδίσει με την πρωτοβουλία της κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η κ.  Δήμητρα Γωγάκου, εκπαιδευτικός – μηχανικός, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συμφωνώντας και συγχαίροντας τους πολίτες για την πρωτοβουλία τους, ανήγγειλε με τη σειρά της, ότι ο επικείμενος εθνικός σχεδιασμός θα επιβάλλει τοπικά, δημοτικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων με γνώμονα την ορθή διαχείριση (διαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) και θα επικροτεί τις προσπάθειες αυτές όπως της πρωτοβουλίας.
Ο κ. Κώστας Νικολάου, καθηγητής Πανεπιστημίου, που ανέπτυξε αναλυτικά την ιδέα της σύστασης ενός κοινωνικού συνεταιρισμού για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, αναφερόμενος σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά και σε ήδη υπάρχοντα παραδείγματα στην Ελλάδα (Σπάρτη, Μύκονο κλπ.)
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους πολίτες. Οι περισσότερες από αυτές ήταν ενδιαφέρουσες, πετυχημένες και εύστοχες, τις οποίες συνέλεξε η πρωτοβουλία για  να βελτιώσει το όλο εγχείρημα. Υπήρξαν όμως και ελάχιστες που είχαν ιδιαίτερα ¨επιθετικό¨ τόνο με πολιτικό στίγμα (δυστυχώς), χωρίς να έχουν άμεση σχέση με το θέμα που ανέπτυξαν οι εισηγητές. Η ¨επιθετικότητα¨, είχε να κάνει προς τη Δημοτική αρχή και προς την εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ήταν παρόντες, οξύνοντας τους τόνους. Προξένησε δε μεγάλη εντύπωση στους παρευρισκομένους, καθώς το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αφορούσε όλους και σχετιζόταν με την ενημέρωση μίας πρωτοβουλίας πολιτών για τη δημόσια – κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων και πως μπορεί να εφαρμοστεί και υπήρχαν πολλές εύλογες απορίες .
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν τόσο ο νυν Δήμαρχος κ. Δεμουρτζίδης, όσο και ο πρώην κ. Παπαδόπουλος, αλλά και πλήθος μελών του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων του δήμου Παύλου Μελά, στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης.
Από ότι πληροφορηθήκαμε, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην πρωτοβουλία ήδη είναι μεγάλο. Αναμένεται λοιπόν το επόμενο βήμα, μία συνέλευση, όπου θα δρομολογηθούν όλα τα απαραίτητα βήματα  για να πάρει μπρος το όλο επιχείρημα.
Αναμένουμε με αγωνία!

 ΠΗΓΗ: http://www.avatonpress.gr/2015/05/video_28.html?spre

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου