Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ο ΝΕΟΣ ΕΣΔΑ ! ΟΤΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΗΣ , ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ .



Μέσα στον κακό χαμό των  ημερών  λίγοι αντιλήφθησαν την ανάρτηση του νέου ΕΣΔΑ (Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων).
Ο νέος ΕΣΔΑ το επόμενο διάστημα θα απασχολήσει τους δήμους και τις περιφέρειες  και είναι βέβαιο πως θα γίνουν πολλές συζητήσεις και αναλύσεις για αυτόν.

Με πολύ πρόχειρο τρόπο και σε πολύ χοντρές γραμμές  μιλάμε σήμερα για τα βασικά του σημεία και στο τέλος της ανάρτησης μπορεί κανείς να δει ολόκληρο το ΕΣΔΑ χρησιμοποιώντας το Link .
·         Με τον  νέο ΕΣΔΑ ανατρέπονται όλες εκείνες οι   πρακτικές που οδήγησαν σε τεράστια ποσοστά ταφής και ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων  και σε απαράδεκτα  χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και  κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων
·         Ο νέος ΕΣΔΑ  θέτει πολύ φιλόδοξους στόχους  για την ανακύκλωση με προδιαλογή μέσω των τοπικών σχεδίων  και  περαιτέρω ανάκτηση.
·         Στο νέο ΕΣΔΑ υπάρχει σαφέστατος προσανατολισμός  για την αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων και  τη θεσμική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων
·         Ο νέος ΕΣΔΑ για πρώτη φορά  προάγει τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη συστηματική παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας των ΣΕΔ  (συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων) με την άμεση  δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων.

·         ο νέος ΕΣΔΑ κάνει πλέον υποχρεωτικά τα τοπικά σχέδια διαχείρισης σε όλους τους δήμους  στην Ελλάδα.

Και βέβαια ο νέος ΕΣΔΑ  γίνεται στόχος  διαφόρων  οπαδών των κεντρικών σχεδιασμών  και της συγκεντρωτικής διαχείρισης,   με το απίστευτο επιχείρημα πως αφαιρεί αντικείμενο από τους ΦΟΔΣΑ και διάφορων συνδικαλιστών που ανακάλυψαν πως αυτός ο ΕΣΔΑ ανοίγει δρόμους ιδιωτικοποιήσεων ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Είναι βέβαιο πως για αυτήν την αναθεώρηση θα μιλάμε για πολλά χρόνια ακόμα.
Η αναθεώρηση αυτή είναι προϊόν συνεργασίας του ΥΠΕΣ με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γενικής Γραμματείας αποβλήτων με τον κ. Β. Καπετάνιο , των στελεχών του ΥΠΑΠΕΝ , των θεματικών ομάδων  αυτοδιοίκησης και περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων πράσινων των περιβαλλοντολογικών κινημάτων και κυρίως της ΠΡΩΣΥΝΑΤ  της  green peace και δεκάδων άλλων ανθρώπων και οργανώσεων που συνέβαλαν με παρατηρήσεις και προτάσεις.
Βέβαια την πολιτική ευθύνη και την εποπτεία είχαν οι 3 υπουργοί Βούτσης , Λαφαζάνης , Τσιρώνης. 
Αυτή η αναθεώρηση στην πραγματικότητα έδειξε τις τεράστιες  δυνατότητες  που έχει η αριστερά όταν  κυβερνά,  να παράγει έργο  για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Ελληνικής κοινωνίας.
Όταν η αριστερά δεν τρώει τις σάρκες της  , μεγαλουργεί.  
Θ.Μ  

ολο το ΕΣΔΑ εδω:
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=JdbR171nPBs%3d&tabid=238&language=el-GR






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου