Σάββατο 16 Μαΐου 2015

H απαράδεκτη ιστορία των αντισταθμιστικών. της Σοφίας Κορωναίου*

της Σοφίας Κορωναίου*


Στις 11-6-1991 η ΤΕΔΚΝΑ με το υπ΄αρ. 370/11-6-91 ψήφισμα της με αντικείμενο το πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων στο Νομό Αττικής κάλεσε τα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια της εποχής να πάρουν αποφάσεις αύξησης της εισφοράς τους προς τον ΕΣΔΚΝΑ ίσης με το 1,5 των τακτικών εσόδων τους προκειμένου το ποσό αυτό να διατίθεται κάθε χρόνο για την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ των περιοχών που οχλούνται από την ύπαρξη της χωματερής και του ΣΜΑ, ώστε να αντιμετωπίζονται από αυτούς προγράμματα απορρύπανσης των περιοχών τους και περιβαλλοντικής και χωροταξικής αναβάθμισης.


Το τότε Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ) είχε αυτοδεσμευτεί  πως και αυτό θα καταβάλει στους οχλούμενους δήμους το αντίστοιχο ποσόν. Η εισφορά αυτή σύμφωνα με τις υπ. αρ. 107576 /7-10-91 και 31413/13-1-92 θα δινόταν αναδρομικά από την 1-1-91 και το ΥΠ.ΕΣ κατέβαλε το μέρος της δικής του συμμετοχής σαν αντισταθμιστικό όφελος.
Η τότε διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ εισηγήθηκε την εσωτερική κατανομή της αντισταθμιστικής εισφοράς προς τους ΟΤΑ που οχλούνται από την χωματερή και τον ΣΜΑ ως εξής:


Ποσό ίσο με τα 7/10 της εισφοράς θα αποδίδεται στους Δήμους και στις Κοινότητες των χωματερών που λειτουργούσαν.  Από τα 7/10,  τα 6/10 αφορούσαν τον Δήμο Άνω Λιοσίων και το 1/10 τους ΟΤΑ Ασπροπύργου και Ζεφυρίου.

Ποσό ίσο με τα 2/10 της αντισταθμιστικής εισφοράς θα δινόταν στους Δήμους Κερατσινίου και Περάματος για τη λειτουργία του ΣΜΑ Σχιστού.

Το υπόλοιπο 1/10 θα αποδιδόταν για μια 5ετία στους Δήμους που επιβαρύνονταν από τις παλιές χωματερές, δηλαδή στο Πέραμα και στο Κερατσίνι.

Να σημειωθεί πως τότε ολόκληρη η εισφορά (3%), παρακρατούταν από το Τ.Π. και αποδιδόταν στον σύνδεσμο και τους δήμους.


Τότε, στις 13/2/1992, ψηφίστηκε από τον ΕΣΔΚΝΑ η πρώτη  πίστωση 852.000.000 δρχ. για την αντιμετώπιση της εν λόγω δαπάνης.  

Με αυτές  τις αποφάσεις  για τα αντισταθμιστικά της ΤΕΔΚΝΑ, του ΥΠ.ΕΣ και του ΕΔΣΚΝΑ μπήκαν οι βάσεις για το συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το οικονομικό δέλεαρ ήταν πολύ μεγάλο.

Έτσι τον Δεκέμβριο του 1994 το δημοτικό συμβούλιο των Άνω Λιοσίων αποδέχτηκε την λειτουργία του ΧΥΤΑ, του ΕΜΑΚ και της μονάδας των Νοσοκομειακών εντός των ορίων του δήμου.

Το κόλπο έπιασε και στήθηκε  η επιχείρηση εκμαυλισμού των συνειδήσεων για την εξασφάλιση της «κοινωνικής συναίνεσης».

  Ο Δήμος  Άνω Λιοσίων στην  δεκαετία 1991-2001 πήρε από τον ΕΔΣΝΑ αντισταθμιστικές οφειλές ύψους  39.344.565.500 δις δραχμών για την όχληση από την λειτουργία της χωματερής. 
Μετά το 2001 και μέχρι σήμερα, ο ΕΔΣΝΑ έχει δώσει ως αντισταθμιστικές εισφορές, ή ως ενοικίαση του χώρου στον Δήμο Άνω Λιοσίων και στον Δήμο Φυλής που ενοποιήθηκαν  με τον Καλλικράτη, άλλα  306.280.345 ευρώ για τα Λιόσια και αντίστοιχα  210.627.129. ευρώ για τη Φυλή.

Συνολικά δόθηκαν μετά το 2001  516.907.474 εκατομμύρια  ευρώ !

Τα ποσά αυτά αφορούσαν έργα και προγράμματα για την απορρύπανση των περιοχών, την περιβαλλοντική και χωροταξική αναβάθμιση τους.  Με τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί η Φυλή και τα Άνω Λιόσια θα ήταν σήμερα περιβαλλοντικοί παράδεισοι.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής σήμερα αντί για «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου για τις επόμενες τρεις γενιές», όπως τον χαρακτηρίζει η σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα έπρεπε να είχε κλείσει και η περιοχή να έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά.

Η σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ θα δώσει όσα στοιχεία διαθέτουν οι υπηρεσίες της για τα ποσά που δόθηκαν ως αντισταθμιστικά από το 1991 έως σήμερα, προκειμένου όλα τα μέλη της διοίκησης να γνωρίζουν πλέον τι ακριβώς έχει συμβεί με αυτή την απαράδεκτη ιστορία.


* Η Σοφία Κορωναίου είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ

3 σχόλια:

  1. Aggeliki Daskalou:
    ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ , ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ-ΦΥΛΗΣ-ΜΑΝΔΡΑ
    .............................................................................................................
    κε Θ. Μπιζά-κάτοικε Καματερού-Συ.Ριζ.Α., κα Αφρ. Μπιζά-κάτοικε Καματερού-αντιπρόεδρε της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.-δημοτική σύμβουλος στον δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού-Συ.Ριζ.Α., κα Ρ. Δούρου, κε Στ. Ιατρού-μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.-δημοτικός σύμβουλος στον δήμο της Λαυρεωτικής-όπου φυσάει ο άνεμος, κε Χρ. Παππού-Ν.Δ.-δήμαρχε Φυλής-μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., κε Δημ. Μπουραΐμη-Πα.Σο.Κ.-πρώην δήμαρχε Φυλής-μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., κε Κων. Λουμιώτη-επικεφαλής της δημοτικής παρατάξεως του Συ.Ριζ.Α. Φυλής-μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., κε Θ. Χαμαλίδη-πρόεδρε των εργαζομένων στον δήμο Φυλής-δημοτικός σύμβουλος στον δήμο της Νέας Ιωνίας και μέλος του Κ.Κ.Ε.,

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ Ή ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΘΑΝΑΤΟΥΣ

    ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ

    ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1960;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΡΓΟ Ή ΧΡΗΜΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

    π.χ. λέτε να χτίσουν οι αδηφάγες γνωστές μεγαλοεργολαβικές ληστοσυμμορίες ένα πελώριο τοίχο έως τον ουρανό για να αποκλείσουν τους καρκινοθανάτους που προέρχονται από την καρκινοχωματερή Άνω Λιοσιων-Φυλής ώστε να σταματήσουν επιτέλους να σκοτώνουν τους κατοίκους της Φυλής και των γύρω περιοχών από το 1960;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΡΙΜΑ κα Δουρου, πόσο μικρή ΠΟΛΙΤΙΚΑ τελικά είσαι;

    ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΗΛ.
    ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22-04-2014 ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΥΛΗΣ Δημήτρη Μπουραΐμη ΤΟΥ ΕΙΠΕΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ, ΟΤΙ ΑΝ ΒΓΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΟΨΕΙΣ (επί λέξει) ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ και εμείς που τότε το ακούσαμε, σε ψηφίσαμε.

    πόσο χαζοί τελικά ήμασταν εμείς οι κάτοικοι της Φυλής αφού

    ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΗΛ.
    ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-05-2015 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22-04-2014.

    ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ:

    • ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΑΘΙΖΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΛΛΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΟΥ Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ.

    • ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ ΚΟΛΑΟΥΖΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ 16.000 ΓΥΦΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ 46.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.

    • ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ.

    • ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΔΙΝΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΕΩΣ 15-05-2016, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15-09-2015. ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15-09-2015;;;;;;;;;;;;

    • ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=834896479933893&set=pcb.834897009933840&type=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή